Roots Unlimited trapt af met Iain Matthews

We werden getriggerd door de Facebook woorden van onze grote vriend en brother in arms Bart Ebisch, die onlangs schreef “Roots Unlimited gaat Americana, blues, folk en andere zwaar vergeten muziek naar Maastricht en omgeving brengen. Dat doel staat nu in de statuten van Stichting Roots Unlimited gegrift. Er liggen ambitieuze plannen op de tekentafel voor deze bourgondische streek. Zo wordt gewerkt aan een website, een digitale rootskrant, een eigen webshop en als klap op de vuurpijl een Roots Unlimited Festival in 2019 in Maastricht. Hopla, ga er maar aanstaan! Maar goed, Roots Unlimited weet zich in ieder geval gesteund door een aantal prominenten in het roots muziek circuit. Naast het dagelijks bestuur, met als voorzitter Guido van den Boorn (Fontys RockAcademie), komen je namen tegen van radiomakers Felix Meurders en Hubert van Hoof en professionals als Wim Smeets, Richard Loomans en Sander Reijntjens (Muziekgieterij) en Fons van Iersel van 013 Tilburg. Ja, ja de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Weinig mensen kennen de details. Het in een kroeg ouwehoeren over muziek en lullen over het leven is de oorsprong van wat het Real Roots Cafe nu is. Jullie mogen raden waar deze conversaties meestal plaatsvonden. Juist ja, dit schept een onverwachte band met dit bijzonder initiatief.

Afgelopen vrijdag 23 maart trapte Roots Unlimited af met een live concert in de Gelagkamer, van De Gouverneur, wat gelegen is aan de Markt in Maastricht. Het is een bijzonder gezellig Belgisch speciaal bieren café, waar ondergetekende onlangs nog het innovatieve dubbeltapbiertje LeFort naar binnen goot. Aanrader en erg belangrijk om in dit verslag te vermelden! Nog veel belangrijker was het op solo optreden wat Iain Matthews daar die avond gaf. Deze levende legende die tegenwoordig in Nederland woont, behoeft geen introductie meer bij de rootsmuziek liefhebber.

Na een korte introductie van voorzitter Guido van den Boorn, steekt wethouder Bert Jongen de organisatie nog een hart onder de riem. Als Hubert van Hoof het optreden van Iain Matthews aankondigt zien we dat de toch al wat kleine Brit gaat zitten. De inmiddels al eenenzeventigjarige veteraan verontschuldigt zich “schaam mij een beetje, ben de enige die zit vanavond.” De slanke Gelagkamer zat vol. Deze kleine routinier werk zijn eerste set af met liedjes uit de oude doos. Hij praat ze zorgvuldig aan elkaar zonder op de inhoud daarvan in te gaan. Opvallend… Hij gebruikt zo af en toe een Harmony singer. Met één pedaal druk voegt hij eenvoudig een tweede stem toe. Met een kleine beetje reverb daarop creëert hij meteen een wat ruimtelijkere sound.

Tweede set praat hij wat meer over de hoe, wat waarom van zijn songs. Zijn gitaarspel wordt gedetailleerder uitgerold. Zijn beschouwende songs over de tijd waarin hij leeft zijn nooit complex maar altijd iets filmisch. Hij heeft daar zo zijn gedachten bij en weet dit goed over te brengen naar zijn het publiek. De Gelagkamer bleef vol, en dat zegt in feite al genoeg over de binding die Matthews wist te leggen met zijn publiek.

Al met al een zeer geslaagde avond voor wat betreft bezoeker aantallen. De enthousiaste organisatie was na afloop tevreden “Leermomentje heb je altijd en daar zullen wij dan ook aan gaan werken”, laat Hubert van Hoof zich na afloop ontvallen. Helemaal mee eens, dit ambitieuze initiatief kan alleen nog maar aan culturele waarde winnen. Volgende Roots Unlimited concerten staan al gepland.

  • Zondag 15 april | 16:00 uur | Bertus Borgers | € 10
  • Zondag 6 mei | 16:00 uur | Henk Steyvers | € 10
  • Zondag 27 mei | 16:00 uur | Specs Hildebrand | € 10