Mary Gauthier, Rifles & Rosary Beads

De Amerikaanse singer-songwriter Mary Gauthier staat vooral bekend om haar emotionele diepgravende songs. Veelal gebruikt zij daarbij persoonlijke ervaringen. Denk maar eens aan het lied March 11, 1962 over Mary’s zoektocht naar haar biologische moeder.

Het nieuwe album Rifles & Rosary Beads staat in het teken van het strijden in een oorlog en vooral de gevolgen daarvan. De singer-songwriter Darden Smith is de oprichter van de organisatie SongwritingWith: Soldiers. Hij organiseert meetings tussen ex-militairen en liedjesschrijvers met de bedoeling vervelende ervaringen en trauma’s uit de oorlog te verwerken. Mary Gauthier maakt nu 4,5 jaar deel uit van deze helende organisatie. This project is not about politics – aldus Gauthier in een interview – The project is getting to the heart of the story. Each individual has a story and my job as a songwriter is to listen to each of those stories and to find that thing a soul needs to say.

Het nieuwe album opent met Soldering On met de aangrijpende tekst: I wore my uniform with honor, my service was not a sacrifice, but what saves you in the battle, can kill you at home. Het lied The War After The War gaat over de pijnlijke zorg na de oorlog: Who’s gonna care for the ones who care for the ones who went to war?, There’s landmines in the living room and eggshells on the floor… De song Bullet Holes in the Sky gaat over het eren van soldaten en hoe dat wordt ervaren: They thank me for my service and wave those little flags, They genuflect on Sundays and I know they’d send us back. Tenslotte noem ik nog het lied Iraq dat vooral aandacht schenkt aan de positie van vrouwelijke soldaten in een macho-wereld als het leger.

De 11 songs op Rifles & Rosary Beads zijn muzikaal ingekleurd zoals Mary Gauthier dat al jaren doet. Het is een aangrijpend muzikaal document over het leven in en vooral na een oorlog.