American Folk, OST

American Folk is geschreven en geregisseerd door David Heinz, De muzikanten Joni, een rol van Amber Rubarth en Elliott, gespeeld door Joe Perdy, ontmoeten elkaar tijdens een vlucht naar New York. De datum is negen september 2001. Het vliegtuig moet na de aanslagen in New York, Washington D.C. en Shanksville, Pennsylvania terug naar Los Angeles. Amerika is in het hart getroffen.

American Folk is niet de zoveelste film over dappere brandweerlieden, over burgers met veel moed en Amerikanen die geliefden hebben verloren. Het is vooral een film over de helende werking van muziek. Joni en Elliott besluiten samen op reis te gaan en maken samen een road trip.

Op de soundtrack staan maar liefst negentien nummers. De lijst van medewerkers is niet imponerend lang. Er is niet gezocht naar grote namen. De gekozen liedjes vormen een deel van de canon van de Amerikaanse folkmuziek.

Een aantal van de liedjes zijn meer dan bekend. In diverse uitvoeringen zijn deze songs bekend. ‘Swing Low, Sweet Chariot’ en ‘Red River Valley’ horen bij de Amerikaanse muzikale geschiedenis. Zo staan er meer bekende nummers op, die overigens geen moment vervelen of uit de toon vallen. Ook de oudere composities laten horen dat muziek verbindingen legt tussen mensen, dat liedjes leed kunnen verzachten. De uitvoeringen zijn in bijna alle gevallen door Joe Purdy en Amber Rubarth. Ze krijgen steun van John Prine, Jerry Garcia en David Grisman. Dus geen lijst met grote namen, maar een kleine selectie muzikanten die een echte bijdrage leveren aan deze soundtrack.

American Folk is een mooie en ontroerende soundtrack. De stemmen van Purdy en Rubarth zijn voor elkaar gemaakt. Geen enkel moment is er een overdaad aan nationalisme. In elk nummer is er het breekbare leed, is er de plek om de persoonlijke verhalen van mensen te vertellen. Op deze soundtrack is te horen dat muziek heelt en verbindt.

American Folk is geen film die stuitend vol zit met Amerikaans nationalisme. Natuurlijk is er de pijn bij de burgers, is er het leed bij de man en de vrouw in de straat. De soundtrack van de film is vooral een luistertocht bij de reis die de twee hoofdpersonen door een gewond land maken. De film is vooral een tocht naar de gewone Amerikaan die de pijn verzacht met goede muziek. Dat is de boodschap van de film en de soundtrack. (American Folks Records)