John Oates, Arkansas

In de zeventiger jaren heb ik altijd genoten van de Amerikaanse blue eyed soulplaten van het blanke duo Hall & Oates. Dit tweetal blijkt een van de succesvolste duo’s in de geschiedenis van de popmuziek te zijn. Veertig jaar later schijnt John Oates nog altijd actief te zijn in de muziek. Sinds hij in 1999 op de solotoer ging heeft hij vijf albums gemaakt. Arkansas is de nieuwste schijf van John Oates. Oorspronkelijk wilde hij een tribute-cd maken gewijd aan een van Oates’  helden namelijk de blues muzikant Mississippi John Hurt. Het werd uiteindelijk een lofzang voor de rootsmuziek uit de 20 en dertiger jaren.

Wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten is dat John Oates voor zijn Hall & Oates-periode vooral folk en blues muziek maakte in het folk-circuit van Philadelphia. Zijn mentor was Jerry Ricks die Oates de fijne kneepjes op de gitaar leerde. Zo kwam hij ook in contact met Mississippi John Hurt.

In het begin van de (solo-) opnamen van het nieuwe album Arkansas komt John Oates er al snel achter dat het resultaat van dit project wellicht interessanter  is als hij deze voor-oorlogse bluesmuziek met een band opneemt.  Met de hulp van uitstekende muzikanten uit Nashville zoals Sam Bush (mandoline), Russ Pahl (pedal steel), Max Smith (cello) en Guthrie Trapp (gitaar) worden in twee one-week sessies tien nummers opgenomen.

Het album opent met een vrolijk klinkende ragtime song van Emmet Miller uit 1924. Daarna volgt de titeltrack dat John Oates componeerde. Het is een ode aan de schoonheid van de staat Arkansas. My Creole Belle, Stack O Lee en Spike Driver Blues zijn songs die vooral in de uitvoering van Mississippi John Hurt bekend zijn geworden. Miss The Mississippi  and You is een lied dat in 1927 door Jimmie Rodgers werd opgepikt. Bijzonder fraai is voorts de bewerking van Blind Blakes That ‘ll Never Happen No More. John Oates schreef ook het nummer Dig Back Deep, een soort road song met veel verwijzingen naar oude blueshelden. Aan het einde van het album is ook nog een mooie gospel te vinden. Deze traditionele song Lord Send Me werd ook vaak door Mississippi John Hurt uitgevoerd.

De stem van John Oates klinkt nog altijd fraai. Arkansas is een mooi document met fraaie voor-oorlogse Amerikaanse rootsmuziek.