Meteen naar de inhoud

The Xcerts, Hold On To Your Heart

The Xcerts worden opgericht in Aberdeen. Het trio debuteert met de EP One More Time Many in 2001. Pas in 2009 wordt er een debuutalbum gemaakt. In The Cold Wind We Smile wordt positief ontvangen en is vooral in Schotland een hit. De groep wordt opgericht door de 13-jarige Murray Macleod samen met Jordan Smith. Schoolvriend Ross McTaggart sluit aan en het trio speelt vooral op schoolfeesten.

De groep verhuist naar Brighton om meer in Engeland te kunnen spelen. Via festivals en releases bouwt de groep aan trouwe schare fans. In 2017 is alleen Macleod nog lid van de groep. Personeelswisselingen zoals dat zo fraai heet. The Xcerts is anno 2018 nog steeds een trio, maar heeft de commerciële weg ingeslagen. De groep maakt ietwat pompeuze rock. Een aantal jaren geleden zou het etiket emo op de groep zijn geplakt, nu wordt het kortweg poprock genoemd.

In 2017 worden er twee singels uitgebracht. ‘Feels Like Falling In Love’ en ‘Daydream’ vatten de muziek van The Xcerts prima samen. De teksten verhalen over relaties, jongens en meisjes, geluk en verdriet. En veelal zijn het teksten die gaan over geluk en dromen . Het trio heeft daarbij bewust gekozen voor een breed publiek. De drie muzikanten willen succes hebben, op festivals optreden en hits scoren. Ze maken radio vriendelijke muziek, die nergens schuurt.

Deze keuze betekent dat het vierde album Hold On To Your Heart weinig verrassingen bevat. The Xcerts combineren gemakkelijk in het gehoor liggende rock met meezingbare teksten. De groep leunt stevig tegen een voorbeeld als Coldplay.

Hold On To Your Heart is geen slecht album, maar zal ook niet leiden tot de grote doorbraak van The Xcerts op het Europese vasteland. De groep lijkt vooral te mikken op de Engelse markt en heeft misschien om die reden een nogal voorspelbaar album gemaakt. (Raygun Music)

Scroll To Top