Belle Adair, Tuscumbia

In 2013 besluit de Amerikaanse muzikant Ben Tanner een platenlabel op te zetten. Tanner treedt als toetsenist op met Alabama Shakes en is daarbij lid van Belle Adair. Vooral met deze groep wil hij via het nieuwe label Single Lock Records langspelers uitbrengen. Belle Adair laat in 2011 in eigen beheer een eerste EP het licht zien. De groep is onafhankelijk en zoekt een weg in de muziekwereld zonder vervelende contracten.

Het debuutalbum The Brave And The Blue verschijnt in 2013. Matt Green, gitarist en componist, Adam Morrow, gitarist, Hayden Crawford, bassist en Reed Watson, drummer, laten zich in de studio vergezellen door Ben Tanner. De groep heeft o.a. als voorprogramma van Alabama Shakes opgetreden. Tanner speelt dan natuurlijk bij Belle Adair en Alabama Shakes een partijtje mee.

Matt Green heeft de tijd genomen om nummers voor Tuscumbia, het tweede album van de groep, te schrijven. Hij pakte de pen eind 2015 op en heeft in alle rust elf nummers geschreven voor deze tweede langspeler. De rustige Americana nummers ademen sfeer en rust uit. De soms zelfs wat trage muziek klinkt in alle gevallen doordacht. Belle Adair musiceert op paden die als zijn bewandeld door groepen als Wilco, Son Volt en Uncle Tupelo. Daarbij is er plek voor elektronica en soms zelfs een vleugje psychedelica. De songs van Green zijn gelaagd, rustig van opzet en in alle gevallen gitaarliedjes. De teksten zijn observerend, poëtisch zelfs en verhalen over plaatsen en plekken in de woonomgeving van Green. Een kleine eigen tuin kan al observerend mooie regels opleveren.

De opnames voor Tuscumbi zijn gemaakt in FAME (Florence Alabama Music Enterprises) Studios in Alabama, USA. De mix is gedaan in de Loft Studio van Wilco.

Op Tuscumbia is nauwelijks een versnelling te beluisteren. Met veel overtuiging wordt er gemusiceerd. Voor de liefhebber van sfeervolle, met veel kwaliteit gespeelde folkrock is deze langspeler een prima aanschaf. (Single Lock Records)