Darling West, While I Was Asleep

Darling West is een uit Olso, Noorwegen afkomstige Americana folk bandje dat behoorlijk aan de weg timmert. Scandinavische roots muziek zit in de lift zullen we maar zeggen. Dit bandje stond al op belangrijke festivals in Amerika en toerden aldaar met mensen als Sam Outlaw en Lucinda Williams.

Op hun derde release While I Was Asleep staan tien goed gezongen liedjes die netjes binnen de lijnen van country en folk ingekleurd worden. Muzikaal valt er wel het een en ander te beleven maar het vliegt nooit ergens uit de bocht. Niet dat ik dat mis, nee het klinkt allemaal meer van hetzelfde. De iets of wat dweperige zangwijze van Tor Egil Kreken en Kjetil Steensnæs klinken loepzuiver maar ik mis muzikale spanning. Ze openen met het stampvoetende After My Time. In het kielzog daarvan komt het naar Fleetwood Mac lonkende Better Than Gold langs. Terwijl het dromerige Traveller de eerste singel is zou ik persoonlijk voor het relax opzwepende Don’t I Know You gekozen hebben. Het liedje Ballad of an Outlaw wordt lekker gecontroleerd opgebouwd. Plotseling hoor je geen trio meer maar een compleet koor. Tja, vocaal klinkt dit toch echt Champions League.

De melancholische harmonieën van dit typische Nordic Americana bandje is een verrijking in het American roots genre, zover je het een genre mag noemen natuurlijk. While I Was Asleep heeft, in positieve zin dan, wel iets slaapverwekkends. (Ja. Janssen Records)