Shovels & Rope, Busted Jukebox Volume 2

Op Busted Jukebox Volume 1 (2015) stonden nummers van Neil Young, Elvis Costello, Ray Davies en Nine Inch Nails. Inderdaad, een keuze die nogal uiteen loopt en toch passend oogt. Het echtpaar Michael Trent en Cary Ann Hearst heeft een brede interesse als het gaat om singer-songwriters en coverde nummers van genoemde grote namen. Net als Volume 1 staan er op Volume 2 tien nummers. Het Amerikaanse duo trekt de muziek van hun muzikale helden in een studio door de folkmolen en zet daarmee een eigen handtekening onder de nummers. ‘Do You Love Me Now’ van Kim Deal (The Breeders) gedijt prima in de rustige handen van Trent en Hearst, ‘The Air That I Breathe’, bekend van The Hollies maar geschreven door Albert Hammond, klinkt na eenmaal draaien al vertrouwd.

Trent en Hearst hebben beide een solocarrière. De twee zijn vooral in Amerika zeer gerespecteerde muzikanten, die folk, rock en country combineren in hun nummers. Vanaf 2008 maakt het duo onder de naam Shovels & Rope langspelers. Busted Jukebox Volume 2 is het zesde gezamenlijke album.

‘I’m Your Man’ van Leonard Cohen is een voor de hand liggende keuze. Zoals bij bijna alle nummers zijn er voor de zangpartijen gasten uitgenodigd. John Fullbright zingt het nummer met hetzelfde timbre als de originele vertolker. Bij afsluiter ‘You Never Can Tell’ staat (just us). Trent en Hearst zingen bij het afsluitende nummer de vocalen zelf. Componist Chuck Berry wordt geen moment gemist.

Door het uitnodigen van bevriende zangers en zangeressen krijgt Busted Jukebox Volume 2 een extra lading. Met zorg is gekozen voor stemmen die bij de tien nummers passen. Shovels & Rope is daardoor veel meer dan een duo. ´Blue Eyes Crying In The Rain´, een compositie van Fred Rose, lijkt geschreven voor John Moreland, terwijl de stem van Hayes Carll uitstekend past bij ´Death Or Glory´ van The Clash.

Busted Jukebox Volume 2 heeft maar een minpuntje. De verzamelaar is met tien nummers te kort! (Shrimp Records)