Buffalo Tom, Quiet and Peace

Veteranen worden ze genoemd, de drie muzikanten van Buffalo Tom. En dat is volkomen terecht. Al vanaf 1988 timmeren de drie Amerikanen aan een geheel eigen en vooral muzikale weg. Dat is dus bijna dertig jaren. Qjuiet And Peace verschijnt in 2018, een release van Buffalo Tom die het predicaat ‘veteranen’ ver voorbij gaat. De langspeler klinkt relevant, up-to-date en fris. Het is een langspeler die barst van de kwaliteit.

Buffalo Tom debuteert in 1988 met het album Buffalo Tom. De naam van de groep is een eerbetoon aan Buffalo Springfield en wordt gecomplementeerd met de voornaam van drummer Tom Maginnis. Gitarist Bill Janovitz neemt het merendeel van de composities voor zijn rekening. Chris Colbourn is het derde lid. Het debuutalbum staat vol met tijdloze Amerikaanse rockmuziek. Van die muziek die bedrieglijk eenvoudig klinkt. Janivitz is een meester in het schrijven van songs met meerdere levens. Buffalo Tom heeft daarbij het muzikale vakmanschap elk idee te kunnen uitvoeren.

Quiet And Peace is het negende album van de Amerikanen. Na in de eerste jaren van de carrière zo ongeveer elke twee jaren met een nieuw album te komen, komt er na Smitten in 1998 de klad in. Bill Janovitz brengt een jaar eerder al de soloplaat Lonesome Billy uit. Buffalo Tom wordt op een zijspoor gezet en pas in 2007 verschijnt Three Easy Pieces. Vier jaren later komt Skins uit. Voor Quiet And Piece (2018) neemt de groep zeven jaren de tijd. Opener ‘All Be Gone’ is de eerste singel en het eerste nieuwe nummer na zeven jaren stilte.

Bill Janovitz heeft in interviews wat woorden geweid aan de nieuwe plaat. “As you get older, you feel like holding onto time, especially when you have kids.” In ‘All Be Gone’ zingt hij over het missen van zijn zoon en dochter als hij onderweg is. Daarmee is Quiet And Peace een persoonlijke plaat met typische rock-pop. ‘CarVMouse’ is de uitzondering en een doorrollend soul nummer. ‘The Only Living Boy’ In New York is een cover. De vocalen van Paul Simon en Art Garfunkel hebben een volwassen uitvoering gekregen. Daarbij zingt Luce, de dochter van Janovitz, mee. Vader en dochter steken met gemakt de troubadours uit de jaren zeventig naar de kroon.

Verder heeft dit album veel, heel veel bedrieglijk eenvoudige rockliedjes. Bij meerdere keren beluisteren wordt duidelijk hoe knap de composities zijn, de uitvoeringen op zeer hoog niveau worden gespeeld en elk liedje een plek krijgt in de hersenpan van de luisteraar, ‘Roman Cars’ is zo’n liedje. Veertien of vijftien in een dozijn denkt een ieder na een keer draaien. Na tien of twaalf of veertien draaibeurten rest er maar een advies. Nog een keer goed luisteren om nog beter de finesses van de tracks te doorgronden.

Quiet And Peace is een plaat die het wachten waard is geweest. Al is zeven jaren wel erg veel, zelfs voor de huisvaders van Buffalo Tom. (Juno Records)