Ben Miller Band, Choke Cherry Tree

Choke Cherry Tree is het vijfde album van Ben Miller Band. In 2010 verschijnen 1 Ton en 2 Ton. Twee albums in een jaar met de beste nummers die de band in het vijfjarig bestaan heeft geschreven. De groep uit Joplin, Missouri toert de releases intensief en zet stevige stappen op de weg van een succesvolle carrière.

De leden van Ben MIller Band zijn multi-instrumentalisten. Ben Miller schrijft en zingt de nummers en beperkt zich tot het spelen van de gitaar. Rachel Ammons, Scott Leeper en Bob Lewis combineren gitaarsnaren met percussie en toetsen. Het geeft de groep in de studio veel mogelijkheden en zorgt op de podia voor extra dynamiek.

Ben Miller omschreef de muziek ooit als “ozark stomp” en later als “mudstomp”. Onvertaalbare etiketten, natuurlijk, maar bij beluistering van Choke Cherry Tree lijkt het te kloppen. Elf nummers op deze release met bijna vijfenveertig minuten muziek. Opener ´Nothing Gets Me Down´ is een ingetogen country blues. De doorleefde stem van Ben Miller wordt spaarzaam begeleidt. Volgend nummer ‘Akira Kurosawa’ is een meezinger voor de komende concerten. “Akira Kurosawa, oh oh oh oh,” heeft een moeilijk en een makkelijk deel om mee te brullen. ‘One More Time’ is daarna meer van hetzelfde. De titel van het nummer zal uit vele kelen klinken. Het zijn beide prima countryrock nummers en veel meer dan gemakkelijke meezingers. Ben Miller Band paart kwaliteit aan meezingbaarheid. In ‘Big Boy’ wordt wat gas teruggenomen, maar het is wel een geweldig pompend en dansbaar nummer.

Voorganger Any Way, Scape Or Form dateert van 2014. Ben Miller Band heeft de tijd genomen om Choke Cherry Tree te maken. Bij beluistering van de drie kwartier muziek lijkt al die tijd goed besteed. Choke Cherry Tree is een prima langspeler. (New West Records)