Handsome Johnny, First Round

Uit de Engelstalige promo sheet van de EP First Round, afkomstig van de uit de regio Eindhoven opererende band Handsome Johnny, maakte ik meteen op dat de band de lat behoorlijk hoog legt. De bandnaam wel of niet geïnspireerd door Johnny Depp leest ik in de OneSheet “Handsome Johnny wil in 2018 doorbreken bij het grote publiek”. Even later wat meer met beide benen op de grond lees ik “Of dit realistisch is, dat is natuur de vraag maar er wordt in ieder geval alles aangedaan.” Het klonk allemaal zo aandoenlijk dat ik dacht “give it a listen man”. Eerst maar even voorstellen dus.

Frontman en liedjessmid Mark van Dijk maakte een jaar of twee geleden, onder dezelfde naam, een drieluik aan geluidsdragers. Deze zijn op Spotify onder de titels Handsome Years Volume 1,2 en 3 te beluisteren. Voor de rest bestaat de band uit drummer Willem Schwaner, de Duitse bassist Max Nohe en gitarist Coos van de Klundert.

Blijf even de promo sheet volgen. Ergens in het vage, altijd mistige, amper zonnige gebied, ergens tussen België en Nederland, kwamen de mannen van Handsome Johnny samen om muziek te maken. Muziek, die typische streekverhalen verteld over bij voorbeeld verdwalen in het bos. Bier drinken in kroegen waar zonder enige vorm van reden kloppartijen ontstonden. Hopla, ga er maar aanstaan om dit over te brengen aan de luisteraar. In deze kroeg zijn we wel wat gewend dus kom maar op.

De EP opent met het liedjes Well O Well. Hoef mij daar verder niet over uit te wijden want onderstaande video spreekt voor zichzelf. Dit country getinte handgemeen blijft hangen als een klifhanger en doet mij denken aan The Seatsniffers. Producer Roel Blommers zet even daarna de band in een country rock sound weg. Upright Handsome gaat over een chick die graag tot in de vroege uurtjes doorhaalt. Dit alles in een soort van The Byrds en Buffalo Springfield sfeertje. Even later hoor ik Mark van Dijk zingen “We follow the footprints of our fathers”. Zo desolaat filmisch tref je ze maar zelden. Janna Schra zou als enige nog iets toe kunnen voegen. Het maar vier track tellende EPtje sluit gracieus af met de country rocker Finish My Beer. Tja en dan zijn we er al. Jammer had nog wel even willen doorhalen.

Handsome Johnny geeft met de EP First Round een doeltreffende eerste ronde weg. Hoe wel ik het echte vuurwerk nog een beetje mis hoor ik een levenslustige band aan het werk. Een vervolg album moet haast wel in de maak zijn. Weet bijna wel zeker dat we van Handsome Johnny nog nodige vuurwerk kunnen verwachten.