Tinsley Ellis, Winning Hand

Met “Winning Hand” heeft Tinsley Ellis zijn zeventiende cd uitgebracht. De in Atlanta, Georgia geboren Ellis groeide op in Florida en raakte al op de lagere school geïnteresseerd in rock en blues. Zoals zoveel van zijn land- en leeftijdsgenoten door Britse bands als de Rolling Stones, de Yardbirds en Cream. En door hen leerde hij de muziek van zijn eigen land kennen.

Op “Winning Hand” staan tien nummers, waarvan negen van eigen hand. Hij wordt gesteund door de bas van Steve Mackey en de drums van Lynn Williams. De productie is in handen van Kevin McKendree, die ook op piano en orgel te horen is. Het is weer een plaat geworden, zoals we die van Tinsley Ellis verwachten. Stevige, doch melodieuze elektrische Chicago blues en rock. Het varieert van onvervalste rocknummers tot rustige soulvolle ballads. Met de rocker “Sound Of A Broken Man” valt hij meteen met de deur in huis. Andere nummers die indruk op mij maken zijn de blues “Don’t Turn Off The Light”, het eerbetoon aan Leon Russell met zijn geheel eigen versie van diens “Dixie Lullaby”, en de bluesballad “Gamblin’ Man”. Dat zijn mijn favorieten, hoewel er m.i. geen zwakke nummers op dit album staan. Prima werk. (Alligator Records)