Matthew O’Neill, Trophic Cascade

Trophic Cascade is gestoken in een hoesje dat door een hondenliefhebber wordt opgemerkt. Het schijfje zou zomaar in een kringloopwinkel kunnen worden gevonden. Het is een realistische tekening van de artiest Matthew O’Neill en twee honden. Uit de teksten van de veertien nummers wordt niet duidelijk waarom er is gekozen voor deze tekening.

Matthew O’Neill is muzikant en rusteloos reiziger en doet het laatste vooral in de Verenigde Staten. Momenteel woont en werkt in hij New York. De singer-songwriter wordt geboren in Ontario, Woodlands en groeit op Pennsylvania. Tijdens zijn studiejaren begint hij muziek te schrijven voor de groep Milkweed. Na talloze omzwervingen verhuist hij met zijn gezin naar Los Angeles. Hier neemt hij in drie dagen in een verlaten hut de langspeler Campfire Cook op. In 2015 toert hij de release intensief.

In 2016 begint Matthew O’Neill met het schrijven van de songs voor Trophic Cascade.
Veertien nummers maar liefst op deze release. Bij een eerste beluistering valt het grote verschil in niveau van de nummers op. Opener ‘Bridge Builder’ swingt en klinkt als een anthem. Bij concerten zou het de ideale afsluiter kunnen zijn. Daarna volgt ‘Golden Boy’. De track is waarschijnlijk bedoeld als klein en breekbaar nummer, maar de tekst is te simpel en sentimenteel. ‘Golden Boy’ klinkt als een mislukte tranentrekker van een middelmatige student uit het voortgezet onderwijs.

In de beperking ligt vaak de kwaliteit. Het is een bekend spreekwoord. Matthew O’Neill heeft zich niet laten leiden door deze waarheid. In de overvloed van nummers is het nu zoeken naar de sterkere momenten. Trophic Cascade zou hebben gewonnen aan kracht als er drie of vier nummers zouden zijn weggelaten. Met veertien nummers en een speeltijd van bijna vijftig minuten is het vooral een wisselvallige release. (Underwater Panther Coalition)