Meteen naar de inhoud

Bruce T. Carroll, Ruckus and Romance

Deze singer-songwriter uit Larchmont, New Yersey, USA komt nu pas met zijn debuut-CD. Jaren lang was hij op een andere manier actief in de muziekscene, als uitbater van een muziekpodium (ook nog zelf gebouwd) in datzelfde Larchmont. Het resultaat mag er zijn. De man gebruikt veel woorden voor zijn acht eigen songs op de CD, het bijgeleverde tekstboekje is daar de stille getuige van. In de begeleiding zijn vele namen te vinden, waarvan ik alleen de namen van Marc Shulman (elektrische gitaar) en Tracy Grammer (viool) ken. Veel instrumenten komen aan bod, naast gitaren, bas, drums en keyboards verder de bekende instrumenten uit folk en country als viool, mandoline, slide gitaar, accordeon en cello. Bruce zelf zorgt op een nummer voor mooie stringarrangementen. De stem van Carroll is lekker hees en doet sterk denken aan die van Bruce Springsteen, maar dan niet die van de rockers, maar wel van de ballads. Even een verduidelijking van de titel: ‘Romance’ behoeft geen toelichting, dat zwoele gevoel kennen we wel. ‘Ruckus’ daarentegen betekent zoiets als ‘herrieschoppen, stennis maken’. Leuk is verpakking van de CD; de voorkant (Romance Bar) is een fotocollage met daarop een aantal – naar ik aanneem –   persoonlijke helden van Bruce, o.m. Ingrid Bergman, Tennessee Williams, James Joyce, Karl Marx, William Shakespeare en Grace Kelly. Op de achterzijde (Ruckus Bar) staan grotendeels dezelfde lui, maar nu ook wat notoire herrieschoppers erbij, zoals Billie Holiday en Humprey Bogart en Robert Mitchum. Grappig.

‘Ruckus and Romance’ is een uitstekende CD in dit genre. Prachtige songs, schitterende begeleiding. Extra vermelding voor het nummer ‘Hurt You Instead’, waar Nicole Alifante een prachtige solozangpartij laat horen. Ook de subtiele afsluiter (‘Angel. Angel’) is zeer fraai. (Independent)

Scroll To Top