Hayward Williams, Pretenders

Groot op de voorzijde van het hoesje de titel Pretenders. Alsof Chrissie Hynde met the Pretenders een nieuw album uitbrengt. Onder de fraaie tekening in lichte letters de naam Hayward Williams. De uit Milwaukee, Wisconsin afkomstige troubadour debuteert in 2005 met de langspeler Uphill / Downhill. Daarvoor doet hij in diverse bandjes ervaring op. De afgelopen jaren speelt hij basgitaar in de begeleidingsgroep van Jeffrey Foucault. Williams verzorgt dan bij concerten tevens het voorprogramma.

Pretenders is het zesde album van Williams. De opnames worden gemaakt in oktober 2016. Tien nummers en het is tienmaal weinig verrassend én van hoge kwaliteit. Opener ‘How You Been’ zet de toon. Rustige Americana die zo uit de pen van iemand als Tony Joe White zou kunnen vloeien. ‘If You Ever Heard’ heeft een doorleefde gitaarsolo, terwijl ‘Easy Coward’ een bijna mantra-achtig refrein heeft en daarom gemakkelijk mee te zingen is.

Pretenders is zo’n album dat gemakkelijk vergeten kan worden. Hayward Williams schrijft geen hits. Hij zou net als Ron Sexsmith gecoverd moeten worden door een bekende naam, om zo te kunnen doorbreken naar een groter publiek. Zijn voorlopig laatste album mag geen door weinig luisteraars gekoesterd geheim worden. Pretenders is een langspeler die na vele draaibeurten nog steeds lekker weg luistert. (Why River Records)