Doris Ackermann’s Acoustic Project, Live @scala

Uit Zwitserland komt de laatste CD (en eerste live-CD) van singer-songwriter Doris Ackermann (1963). Doris stamt uit een muzikale familie en trad als 4-jarige al op. Vanaf 1985 omarmt ze Americana, lees country-muziek. De CD’s verschijnen regelmatig en ze sluit in 2005 een ‘verband’ met de Amerikaan Brent Moyer (Nashville), resulterend in de door hem geproduceerde CD ‘When I Come Back Home’ en een flink aantal tournees in de jaren 2007-2009 en 2012/2013. In 2012 vormt ze haar Acoustic Project, waarmee ze nu een uitstekende live-CD heeft opgenomen. Van de 13 songs schreef Doris er negen waarvan vier in samenwerking met een collega, ‘Big Old Willow Tree’ is de opener en de afsluiter, de laatste als een ‘Radio edit’ in een veel snellere versie. De interessante covers zijn van Larry Cordle (‘Highway 40 Blues’), de O’Kanes (‘Blue Love’), Michael Jackson (!), een zg Newgrass version van ‘Black or White’ met een lekkere rol voor de accordeon van toetsenman Michael Dolmetsch, en van (!) Tom Petty (een aangenaam rockende ‘Apartment Song’). Behalve Doris (mandoline/gitaar) en de eerder genoemde Dolmetsch horen we Ueli Gasser op resonater gitaar/gitaar/mandoline, Hannes Würgler op drums/percussie en mede-producer Markus Fritzsche op staande bas. Alle begeleiders zingen ook mee. Vergelijk de muziek van Doris met Amerikaanse collega’s als Mary Chapin Carpenter en Gretchen Peters. De opnames zijn gemaakt in mei 2017 in het Scala theater in de Zwitserse plaats Wetzikon, zo’n 20 km ten oosten van Zurich.

Ackermann brengt ons een prima uitgebalanceerde CD met uitstekende country-muziek. De hoofdrollen zijn, behalve voor de uitstekende stem van Doris, voor accordeon en resonator gitaar. (Independent).