Alice Dimicele, One With The Tide

Alice Dimicele is een singer songwriter  uit Medford, Oregon, die al meer dan 30 jaar in het vak zit. Zij speelde met grootheden als Joan Baez, Bonnie Raitt en Stevie Winwood. Reeds 14 albums heeft Alice op haar naam staan en One With The Tide ligt hier nu voor mij ter bespreking. Vreemd genoeg heb ik nog nooit iets gehoord van deze folkzangeres die opgroeide in New Yersey en zich in 1986 vestigde in het zuiden van Oregon.

Alice is een activist in de milieu scene. In haar liedjes komt de natuur vaak in beeld. De openings- en titeltrack (One With The Tide) is een ode aan haar vriend Barry Snitkin (ook een milieu-activist), die onlangs overleed.  Zij schreef het lied vlak voor de dood van Barry. Een heerlijk Hammond-orgel begeleid deze song en meteen valt de aangename stem van Alice op. Vooral in het nummer Desire komt zij bijzonder soulvol voor de dag. Lonely Alone is een liefelijk klinkend country-lied met een zwaar thema. “I never understood the need for escape. Why have you got to go so far away, when there’s love in this place and so much joy to embrace?” zingt Alice verzuchtend.  Het lied gaat over het leven met een alcohol verslaafde. De songs Nature Reigns  en Voice Of The Water staan in het teken van de milieuproblematiek. De laatstgenoemde song is gebaseerd op de strijd voor het behoud van de zalm waarmee een indianenstam in Oregon actief is.

Aan het einde van het album doet Alice een cover van Imagine.  Een best wel apart klinkende versie, waarbij Dimicele begeleid wordt door cello en gitaar.

De eerste kennismaking met de muziek van Alice Dimicele is mij uitstekend bevallen.