Buffalo Killers, Alive And Well In Ohio

Alive And Well In Ohio is het achtste album van Buffalo Killers. Daarbij moet gezegd worden dat in de reeks releases ook een Record Store Day product huist. Ohio Grass verscheen in 2013 als speciale uitgifte op de feestdag voor de platenzaken. Debuut Buffalo Killers plofte in 2006 in de winkels. Let It Ride (2008),  het tweede album van de groep werd geproduceerd door Dan Auerbach van The Black Keys.

Buffalo Killers wordt gevormd in Cincinnati Ohio. Het trio speelt verder op de grafresten van de groep Thee Shams. De groep tekent bij Alive Records en maakt in 2006 het titelloze debuut. Chris Robinson pikt het trio op en zet de groep als voorprogramma bij The Black Crowes neer.

Nogal wat grote namen in de carrière van de groep, die intussen uit vier muzikanten bestaat. Alive And Well In Ohio is niet het sterkste album van de groep. Twaalf nummers – op de CD zelfs dertien – en ergens tijdens de vierde of de vijfde track slaat de verveling toe. Bij opener ‘Death Magic Cookie’ valt vooral de invloed van The Beatles op. Alsof de groep in de studio bij de opnames alleen maar naar ‘Abbey Road’ van het viertal uit Liverpool heeft geluisterd. Tweede track ‘What A Waste’ is softrock zonder veel richting. Het nummer zou aan kracht hebben gewonnen als de groep een minuut eerder zou hebben afgerond. ‘Eastern Tiger’ is het vierde rustige en inwisselbare nummer.

‘Stuck Inside The Realm’ en ‘On Ont’ hebben vleugjes progrock, maar de sound ruikt niet zweterig en intens. ‘So Close In Your Mind’ is na twaalf nummers de wat overbodige bonustrack.

Alive And Well In Ohio heeft een prachtig getekend hoesje en stelt verder teleur. De release heeft te weinig zeggingskracht en is op een wat gemakzuchtige manier ingetogen. (Alive Records)