CT Heida, Little Woman

De eerste keer dat ik CT Heida (spreek uit CieTie) zag optreden was begin dit jaar tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Hoewel ik haar muziek al kende was ik opnieuw onder de indruk van haar heldere, mooie liedjes en vooral ook haar stem. Zij heeft een volkomen eigen stijl met invloeden uit de jazz, soul en gospel, maar alles is heel licht en persoonlijk gebracht. Haar songs zijn korte verhalen over dingen die ze meemaakt, ziet en hoort, het zijn haar ervaringen, haar gevoelens. Heel toegankelijk en intiem.

Als iemand muzikale ervaring heeft is CT Heida het wel. Zij groeide op in een huis vol muziek, alle gezinsleden speelden piano, haar vader zelfs elk instrument dat voorhanden was. CT en haar zus speelden ook gitaar en zongen daarbij tweestemmig. In haar eerste band was zij achtergrondzangeres, later tijdens haar zangopleiding aan het conservatorium in Leeuwarden speelde zij in diverse bands. Later, tijdens een optreden in Tokio, ontmoette zij de Amerikaanse band Ipso Facto; zij sloot zich bij hen aan, verhuisde naar Minneapolis en toerde met hen een jaar waarbij praktisch dagelijks werd opgetreden. In Minneapolis en bij Ipso Facto leerde zij de echte ‘groove’. Daarna volgden nog verschillende andere bands, was zij gastzangeres bij Jammah Tammah en trad veel op in binnen-en buitenland, zoals Amerika, Oman, Syrië en Brunei.

Op 11 december in 2016 kwam, na drie jaar werken, haar solo album ‘Little Woman’ uit. Opgenomen in de DunnDevils Studio’s van Bas Mulder in Groningen met maar liefst negentien muzikanten.

Het cd-album is heel bijzonder uitgevoerd met onder andere een mooi geïllustreerd tekstboekje en een uitklapbaar lijstje met leuke foto’s en de namen van allen die aan dit juweeltje hebben meegewerkt. CT noemt haar album dan ook wel een cadeautje voor degenen die, in deze tijd van downloaden, de moeite nemen om haar cd aan te schaffen. Met recht een collectors item.

Tevens zagen ook twee prachtige clips het levenslicht, gemaakt door Eva Glasbeek. Heel bijzonder en exact passend bij de muziekstijl en de sfeer van het album. De links naar deze clips staan onderaan dit artikel en zeker het bekijken waard.

Little Woman’ is een prachtig album en met liefde gemaakt. (Eigen Beheer)