Orphan Colours, All On Red

Een jaar of vier geleden werd in deze kroeg de CD Wits End van het uit Londen afkomstige bandje Ahab besproken. Het singer-songwriters duo Callum Adamson en Dave Burn bundelden toen hun krachten en zorgde voor behoorlijk wat opschudding in eigen land. De politie moest te vaak ingrijpen in de enorme publieke belangstelling tijdens hun straatoptredens. Terwijl Ahab voor onbepaalde tijd een sabbatical neemt besloot mede liedjesschrijver Steven Llewellyn met hulp van Dave Burn, zijn eigen plan te trekken. Al snel werd Danny & The Champions Of The World drummer Steve Brookes en bassist Graham Knight gevonden. Even later sloot Noah & The Whale gitarist Fred Abbott zich daarbij aan.

Orphan Colours komen vandaag met hun debuutalbum All On Red. Ervaring genoeg om een bovengemiddelde plaat te maken, zou je zeggen. De plaat bevat echter een elftal aan herkenbare melodieuze pop rock liedjes en trapt af met Start Of Something. Het muzikale verleden van Bruce Springsteen, met saxofonist Clarence Clemons nog in de gelederen, wordt behoorlijk aangesproken. Dan volgen High Hopes en Goodnight California Tom Petty en The Sutherland Brothers & Quiver zijn niet ver weg. Even laiback met Loving Kind. Het is een fijn close harmony gezongen, piano en viool gedreven liedje wat een hechte vriendschapsrelatie beschrijft. Even later slaat de sfeer om met Lonely Lately. De vriendschap blijkt niet oneindig te zijn. De melodieën worden verderop op de plaat nog herkenbaarder op scherp gezet in songs als Sun Is Rising en Renegade. All On Red wordt als een nachtkaars, nagenoeg mierzoet gedoofd. Mooie gevoelige country pop songs die de ware aard van Orphan Colours bloot legt.

All On Red bevat lekker in het gehoor liggende pop rock liedjes die we allemaal wel eens gehoord hebben. Een moedige plaat gezien het feit dat Steven Llewellyn vindt dat hij in Ahab gefaald heeft. Hij beschikte over back-log aan eerlijke nummers die hij via All On Red de wereld in stuurt. Knap en respectvol gemaakt. (At The Helm Records)