Meteen naar de inhoud

Veel mooie muziek tijdens Sugar Mountain Presents

Twee medewerkers van Paradiso openen om 18.00 uur de deuren. Er staat een handjevol mensen voor de kerk. De mensen reppen zich vanuit de koude naar binnen. Een lange avond muziek wacht.

The Local Honeys

Een half uur na opening klimmen twee dames in jurk het podium op in de grote zaal. “Hi folks, we are The Local Honeys from Oklahoma. We were both raised in church, so we will play a gospelset tonight.” Linda Jean Stockley, viool en gitaar en Montana Hobbs, banjo, voelen zich thuis op de planken. Ze speelden hun de charmante Americana nummers eerder in Amerika, Ierland en Jamaica (!). Ze maken bluegrass en country die van de Appalachen, USA komt afrollen. Tijdloze muziek die lang geleden deze bergen kuste, maar ook vandaag en morgen wordt gecreëerd.

The Local Honeys en Colter Wall

“Thank you so much, you’re so kind.” The Local Honeys nemen meer dan genoeg kwaliteit mee voor een optreden en kunnen het niet laten de bezoekers te verleiden. De knipoog is moddervet en zeer charmant. Ooit zei een fan: “Girls you sing like angels and play like devils.” Een mooie compliment voor het duo. Na de show in Paradiso reizen The Local Honeys door naar Ierland om als voorprogramma van Tyler Childers op te treden.

De fans worden uitgenodigd om naar de hal te komen voor “some dirty jokes”. De laatste 100 exemplaren van debuut Little Girls Actin’ Like Men staan bij de douane in Oslo. De ‘honeys’ staan in de hal en signeren een poster. “We will be back later tonight,” verklappen ze.

Corb Lund

Corb Lund heeft in interviews aangegeven met zijn publiek in gesprek te willen. Vanavond speelt hij vooral muziek. Met veel flair en kwaliteit voert hij zijn cowboyballads uit. Hij stopt er graag wat jaren zestig countryrock in. De Canadees debuteert in 1995 met Modern Pain. In 2015 verschijnt Things That Can’t Be Undone.

Lund wandelt met overduidelijk plezier door de releases van zijn carrière. Voor ‘Time To Switch To Whiskey’ van de langspeler Five Dollar Bill (2002) neemt hij de tijd. Het publiek helpt tijdens het intro met handgeklap. Corb Lund speelt een set van veertig minuten met veel tijdloze countryrock. Een muzikant, een gitaar op wat planken als een podium en stoelen in de zaal. Zo eenvoudig is muzikaal genot te programmeren.

Colter Wall

Colter Wall is bezig aan een ongeëvenaarde opmars in de country en folk. Vorig jaar stond hij op het kleine podium in de bovenzaal, nu wandelt hij de planken van de grote zaal op.

Wall opende de afgelopen jaren al voor Lucinda Williams in de Ryman Auditorium en kreeg een staande ovatie van Steve Earle tijdens zijn tv optreden bij Skyville Live.

Colter Wall

In 2015 brengt Wall de EP Imaginary Appalachia uit, met daarop onder meer de singel ‘Sleeping On The Blacktop’. Rolling Stone noemde Wall een van de beste country artiesten van dit moment. Het magazine refereerde aan namen als Hank Williams, Johnny Cash en Townes van Zandt. Inmiddels is er een debuutalbum met de titel Colter Wall, geproduceerd door niemand minder dan Dave Cobb (Jason Isbell, Chris Stapleton, Miranda Lambert).

Aan de bar van de benedenzaal wordt zoals altijd gepraat. Ook tijdens het optreden van Wall is dit irritant. De Amerikaan lijkt te spelen met deze bezoekers. Hij stemt zijn gitaar, wacht even, kijkt de zaal in en speelt ‘Thirteen Silver Dollars’ als openingsnummer Na de song stemt hij opnieuw, kijkt kort naar de bezoekers op de voorste stoelen, daagt de praters bij de bar uit en zet ‘Caroline’ in. Daarna stemt hij even en zacht weer zijn gitaar, wacht op de stilte en gaat verder. De strijd tussen de praters en Wall is spannend, maar wordt in het voordeel van de muzikant beslist.

Wall is een muzikant met helden, die hij graag eert met een nummer. Billy Joe Shaver schreef ‘Georgia On A Fast Train’ en Wall zorgt voor een mooie, breekbare uitvoering. ‘Me And Big Dave’ en ‘Motorcycle’ zijn bekende nummers van eigen hand.

The Local Honeys worden op het podium gevraagd. Het trio speelt een mooie uitvoering van ‘More Pretty Girls Than One’, een compositie van Arthur Smidt. Het intro is instrumentaal en lang, de uitvoering jankend mooi. Jammer genoeg blijft het bij een toegift.

Dig Deeper

In de kleine zaal van Paradiso spelen tijdens de door Sugar Mountain georganiseerde avond twee groepen. De vier Noren van Dig Deeper komen met een set rollende bluesrock. Dig Deeper is voor het eerst in Amsterdam en voelt zich thuis op het podium van de goed gevulde zaal. Debuut August Afternoon verschijnt in 2012. Stars Tonight is de derde langspeler (2017). In Noorwegen timmert de groep aan de weg door veel op te treden In augustus van dit jaar staan ze op festivals in eigen land met onder meer Patti Smith. Dig Deeper is in eigen land een grote naam! In Paradiso speelt het viertal een lekkere set met in psychedelica gedoopte rocksongs.

Susto

Susto sluit af in Paradiso. De alternatieve countryrock band uit Charleston, South Carolina begint als een project van zanger, songwriter, gitarist en keyboardspeler Justin Osborne. Debuut Hearts & Plugs verschijnt in 2014. De wat zware bluesrock valt enkele bezoekers in Paradiso wat rauw op de maag. Na de serene rust van Colter Wall zijn de toeschouwers niet gevoelig voor aanmoedigingen als: “Amsterdam, let’s rock.” En dan is het optreden nog geen vijf minuten op gang. De echte fans blijven nog even genieten, de overige toeschouwers zoeken na een mooie avond de fiets of de tram.

Scroll To Top