Matthew Ryan, Hustle Up Starlings

De vanuit Nashville opererende, maar in Chester, Pennsylvania geboren en getogen, singer-songwriter Matthew Ryan is inmiddels zesenveertig jaar. Ik herinner mij het bijzondere verhaal van een jaar of twintig geleden. Ryan, geboren als Ryan Webb, veranderde zijn naam toen hij begin twintig was om zijn oudere broer een hart onder de riem te steken. Dienst leven raakte uit balans en Ryan besloot de naam van broertje Matthew voorop te stellen. Onvoorwaardelijke broederliefde dus. Ja, ja daar aan de oevers van de Delaware rivier, even ten zuiden van Philadelphia, ontsproot een paasbest liedjesdichter die mij dus twintig jaar geleden compleet veraste met zijn debuutalbum May Day. Toeval wil dat ik de CD destijds gelijktijdig aanschafte met Whiskeytown’s Strangers Almanac?

Inmiddels is hij alweer toe aan zijn elfde CD die de titel meekrijgt Hustle Up Starlings. De plaat opent met Like An Aviator (kijk, luister en huiver in onderstaande video). Het is een flashback naar vroegere tijden, gebracht door een paar knotsgekke meiden. Hoewel producer Brian Fallon (The Gaslight Anthem), muzikaal gezien, een flinke vinger in de pap heeft gehad zijn het Ryan’s doordachte teksten die de daarop volgende songs als Battle Born, Close Your Eyes en Maybe I’ll Disappear die de kroon spannen op dit album. Eenmaal aangekomen bij track nummertje zes en zeven, It’s a Delicate Waltz en Run Rabbit Run, besef je pas hoe dynamisch dit album eigenlijk is.

Niets aan het toeval overlatend werd de ritmesectie van Steve Earle en Ryan Adams, bestaande uit bassist Brian Bequette en drummer Brad Pemberton, ingevlogen. Gitarist Doug Lancio (John Hiatt en Gretchen Peters) en de strijkarrangementen van David Henry (Over the Rhine en Gretchen Peters) zorgen beide voor optimale snaardoseringen.

Hustle Up Starlings is geen duizelingwekkende vernieuwende muziekdrager die boven het maaiveld uitsteekt. Nee, het is er wel eentje die je in het begin keer op keer wilt horen. Het gevoel spoort je aan om meer te ontdekken. Echt een geluidsdrager die het beste uit jezelf haalt dus. (Blue Rose Records)