Johnny Dowd, Twinkle, Twinkle

De eerste prachtige uitgave van en voor 2018 is een feit. Twinkle, Twinkle van Johnny Dowd is een release waarbij de mond meerdere malen van verbazing openvalt. Op zijn site vertelt hij in zijn eigen woorden over zijn nieuwe langspeler:

“Howdy all. I have finished tracking my new record, tentatively titled Twinkle, Twinkle. All the songs are in the public domain — ‘Tom Dooley’, ‘St. James Infirmary’, ‘Red River Valley’, ‘Rock of Ages’… you get the picture. It features Anna Coogan and Mike Edmondson on vocals. If you ever wondered what folk music would sound like in an electronic setting, this is it. I’ll release it on my own label, Mother Jinx Records. Not sure when. I’ll keep you posted.” Twinkle, Twinkle staat in januari 2018. Zoveel is nu duidelijk, in de schappen van de winkels.

Dowd heeft een paar eigen composities aangevuld met Amerikaanse liedjes uit een ver en muzikaal verleden. ‘The Cuckoo’, ‘St. James Infirmary Blues’, ‘House Of The Rising Sun’ en ‘John The Revelator’ zijn overbekende traditionals. Dowd haalt elk nummer door zijn elektronische studio en stopt de nummers vol afwijkende, vreemde en verrassende klanken.

Na een eerste beluistering ligt een conclusie voor de hand. Dowd heeft zijn hand overspeeld. De nummers zijn slechts in de verte te herkennen en spatten uiteen door de wens te verbazen en misschien wel te choqueren. Precies op dat punt is er ook de oprechte verbazing. Dowd heeft de nummers aangepakt, gegeseld bijna én met respect behandeld. De glimlach op de lippen van de luisteraar om zoveel gekte, verandert af en toe in een sardonische grijns. Het verleden verdient respect, maar mag ook dienen als basis voor muzikale gekte en brille.

‘Execute American Folklore, Again’ opent en is een nummer dat Dowd bij optredens in 2016 al speelde. Hij voegt op deze release het woord Again toe. Het is bekend dat Dowd de Amerikaanse muziekgeschiedenis graag op zijn geheel eigen manier vertolkt. Op Twinkle, Twinklle gaat hij ‘again’,  opnieuw de Amerikaanse folklore te lijf.

Na vele luisterbeurten is er vooral de verbazing gebleven. ‘House Of The Rising Sun’ loopt al na ruim twee minuten moeiteloos over in ‘Oh, My Darling, Clementine’. De solo tussen de coupletten is typisch Dowd, simpel en schurend. De Amerikaanse bard melkt de nummers niet uit. Zoals altijd heeft hij lak aan conventies en schakelt bijna verveeld naar een volgend liedje.

Twinkle, Twinkle is een unieke plaat. Het is een release die te denken geeft en telkens om aandacht vraagt. De luisteraar draait nummers om gedachtes tijdens eerdere draaibeurten te bevestigen. Dowd zet iedereen continue op het verkeerde been.

Afsluitend nummer is ‘Job 17: 11 – 17’. “Thank God it’s Friday. I’m gonna have a party. Gonna have a funky, funky good time,” zingt Dowd. En dat is uiteindelijk precies wat Twinkle, Twinkle is. Een feest voor de oren van iedereen die avontuur zoekt in folklore. (Mother Jinx Records)

Zaterdag 27 Januari 2018 in Paradiso. Zaal open 21:30, Aanvang 22:00