Landstrom, Whitewater

Het Zweedse duo, bestaande uit het echtpaar Göran Lindström en Carina Landin, Landstrom leverden vorig jaar hun vierde album Whitewater af. Ze worden in hun thuisland ook wel de Zweedse versie van The Cowboy Junkies of 16 Horsepower genoemd. Zo’n vaart loopt het overigens niet maar toch zou deze vergelijking bij deze of gene aan moeten spreken. Niets is echter minder dan waar. De plaat verscheen eind november 2017 al en wie een beetje kan Googelen zal tot de ontdekking komen dat er binnen de Benelux nog maar weinig aandacht is geweest voor deze prachtplaat.

Whitewater bevat namelijk uiterst modern rock, pop Americana die gemakkelijk bij je binnendringt. De natuurlijke en zuivere manier hoe dit gebeurt is indrukwekkend. Het duo dat zich gevestigd heeft in het Jämtland landschap, in de regio Norrland in Zweden, weten als geen ander die sfeer over te brengen aan de luisteraar. Artistieke integriteit en muzikale visie gaan hand in hand in songs als The Quiet Valley, I’m Covering en High Fall. Mag ik The Walkabouts ook even noemen? Zweedse melancholische volksmuziek wordt met veel beschouwing ten gehore gebracht in het liedje Set The Sails. Landstrom klinkt boven dit alles ongelofelijk eigengereid in de afsluitende liedjes Hunting Time en Skattland.

Als je vernieuwde muziek wilt vereenvoudigen doe je aan name-calling om het over de bühne te krijgen. Dat heeft menig muziekblad redacteur niet doen bewegen om aandacht te schenken aan Whitewater. Doodzonde! Whitewater is een plaat voor muziekliefhebbers in het breedste zin van het woord. Je hoeft geen kenner te zijn om te horen dat je naar kwaliteit pop zit te luisteren. Inderdaad, Landstrom is Landstrom en daar is geen speld tussen te krijgen. (RootsyNu)