Meteen naar de inhoud

Dana Cooper, Incendiary Kid

Wat velen wellicht niet weten, deze Dana Cooper heeft een enorme staat van dienst en is met ‘Incendiary Kid’ aan zijn 26e album toe. In de jaren 70 vormde hij in Austin, Texas een duo met lokale held Shake Russell met drie albums als resultaat, vanaf 1988 werkt hij vanuit Nashville, waar dit jaar onder productie van mijn grote Nashville hero Thomm Jutz en Dana zelf dit fantastische album werd opgenomen. Hedendaagse folk, superbe songs met protestsong elementen en schitterende begeleiding van Jutz (gitaar) en zijn vrienden en vriendinnen – Jeff Taylor, accordeon, Andrea Zorn of Justin Moses, fiddle, Moses ook op banjo, mandoline en dobro, Lynn Williams op drums en Dave Francis op bas. achtergrondvocalen zijn er van Ingrid Gaudins en Barbara Santoro. De 10 eigen songs op de CD behoren tot de mooiste songs die ik het afgelopen jaar heb mogen horen. Er zijn vier hoogtepunten, het cajun-achtige ‘Summertime Woman’ (‘My summertime Woman blooms in the spring, when gray turns to blue and gloom turns to green. And she’s as sweet as the song the first robin sings’), het Keltisch getinte ‘Song Of The West’ en zijn duistere constatering van de teloorgang van zijn land (waardoor ook alweer?), ‘My America’ (‘My America, what have you become. Land of never was, land of god and gun. Home of love and greed, always number one.’). Dat hakt erin! Maar het mooist bewaart hij voor het eind, in de afsluiter ‘Dance Toward The Light’, waarin hij in de traditie van Woody Guthrie en met een citaat uit ‘Goodnight Irene’ – de song van Guthrie’s kompaan Leadbelly – de teloorgang van de ouderdom beschrijft: ‘We’re all gonna die, nothing to be afraid of. We’re all gonna die, live like you won’t. grab hold of your life, let love surround you and dance toward the light when your time comes’.

Een opzienbarend prachtige CD, staat in mijn top-10 van 2017. Zou bij vele lezers ook moeten gebeuren. Ga maar eens luisteren, maar neem wel de tijd om de songs te laten rijpen in je gestel. Je zal de CD vele, vele malen willen horen! (Travianna Records)

Scroll To Top