Meteen naar de inhoud

Mark Porkchop Holder, Death And The Blues

Op een pagina van zijn website schrijft Mark ‘Porkchop” Holder onder de agenda van een lange lijst met optredens: “We are MPH.” De Amerikaanse muzikant geeft zijn begeleiders voor het gemak de eigen initialen. Eerder dit jaar verscheen het verrassend Let It Slide. Negen tracks waaronder covers als ‘Stagger Lee’ (Lloyd Price) en ‘Baby Please Don’t Go’ (Muddy Waters). Donkere bluesmuziek voor in het betere bruine café. In de hoek speelt het trio MPH en de aanwezigen besluiten vanavond laat naar huis te gaan.

Opvolger Death And The Blues ligt al in 2017 in de winkels. Holder heeft inspiratie opgedaan tijdens de ritten op weg naar podia in dorpen en steden. ‘Captain Captain’ opent de langspeler. Een uptempo rocknummer waarin MPH verhaalt over de perikelen van soldaten in een oorlogssituatie. De drie muzikanten sturen de song naar een sterk einde waarbij de mondharmonica scheurend en slepend tot stilstand komt na de laatste akkoorden. ‘Sad Days And lonely Nights’ is alles wat de titel beloofd. Een jonge muzikant slaat de wijze raad van zijn moeder in de wind en besluit tot een carrière in de muziekindustrie. De trieste dagen in lokalen zonder publiek en de lange nachten om naar een volgend kot te reizen worden bezongen.

Nobody Wants To Cry is een traditional. Slechts ondersteund door een slidegitaar is er een meeslepende tekst:

Everybody want to go to heaven,
But nobody wants to die.

Be Rightious is een sfeervolle ballade. Holder zingt eenvoudige zinnen die veelzeggend zijn.

If you treat me good, I’ll treat you better.
If you treat me bad, I’ll treat you worse.

Woorden die gemakkelijk mee te zingen zijn en de luisteraar raken.

‘Bless Me Santasima’ is een kort instrumentaal nummer. Het liedje wordt rustig en gevoelig uitgevoerd. MPH is een trio met veel muzikale kwaliteit. ‘Billy The Kid’ is een spetterend rocknummer. Een van de helden uit de Amerikaanse Western geschiedenis wordt bezongen. Het titelnummer ‘Death And The Blues’ is het afsluitende nummer. Gruizig en energiek wordt de dood bezongen. Sterven is niet het einde, het is hier het begin van een geweldig nummer.

Twee releases in 2017. Let It Slide en Death And The Blues zijn beide meer dan de moeite waard. Kiezen is onverstandig. Gewoon twee langspelers aanschaffen en beluisteren. (V2 Records)

Scroll To Top