John F. Klaver, Catch The Morning Sun

John F. Klaver heeft voor zijn nieuwe cd zijn band drastisch omgegooid. De vertrouwde zanger/gitarist, toetsen, bas en drums bezetting is veranderd in een zangeres, gitaar, bas en drums bezetting. Behalve de naamgever van de band zijn er ook allemaal nieuwe namen aanwezig. Naast John F. Klaver zelf (zang/gitaar), zijn te horen bassist Tenny Tahamata, drummer Peter Weissink en zangeres Nicole Verouden.

Ook de stijl van de band is behoorlijk veranderd. Het stevige jazz/blues/funk rock geluid is vervangen door een wat zachter geluid. Toch was het eigenlijk geen moment wennen. Vanaf het openingsnummers pakt de cd me. Beide door John zelf gezongen nummers, “Catch The Mornng Sun” en ” Rollin’Away” doen nog het meest denken aan het oudere werk, maar de overige nummers zijn wat meer ingetogen en laten een prima zangeres aan het werk horen. “Funny Way Of Showing It” is een pareltje, dat ingetogen funky begint, maar in het refrein een fraaie tempo wisseling kent. De cd begingt met “There Will Be A Day”, een fraai rock nummer met prima twin gitaar partij.

Vijf van de zeven nummers zijn door John zelf geschreven, de covers zijn “Shelter” van de Tedeschi-Trucks Band en deze versie doet echt recht aan het origineel en dat is op zich al een fntastische prestatie. De andere cover is “Gonna Move”, van Paul Pena, wiens “Jet Airliner” ooit een flinke hit was voor de Steve Miller Band. Het nummer wordt op een heerlijk ontspannen Westcoast wijze gespeeld.

Ik kan niet anders zeggen dat deze drastische koerswijziging van de John F. Klaver Band zeer goed uitpakt. Dit is muziek van hoge klasse, die mijn pessimisme over de toekomst van de Nederlandse blues en rock muziek enigszins wegneemt. Chapeau!