Brendan Monaghan, I Look To You

Brendan Monaghan is een Ier, afkomstig uit het County Down (Noord-Ierland, in het noordoosten) en momenteel woonachtig buiten Belfast. Zijn muzikale solo-activiteiten werden vanaf begin deze eeuw vastgelegd op CD, eerst op Roxon Records (drie stuks, 2002-2008), daarna op het Zwitserse kwaliteitslabel Brambus, waar na een vijftal volledige CD’s en een Kerst-single nu een EP verscheen met vier nummers en (helaas) slechts zo’n 13 minuten muziek. Een heerlijk CDtje, dat wel, zijn soepele stem gevoegd bij die van backgroundvocaliste Sheila Roberts (?) zorgen voor aangename Ierpop. Bij het openingsnummer, de titeltrack huppelt de begeleiding heerlijk mee, waarbij de lekker uitdagend invullende fiddle tot grote hoogte stijgt. De tekst mag er ook zijn, een filosofische beschouwing over de huidige situatie in de wereld: ‘The lonely echo of the seagulls cry, I look around and wonder why so many things aren’t right. Tears are falling down a drunk man’s face, what is happening to the human race as I gaze up in the sky’. In het tweede nummer spleen tin whistle en banjo een rol, in een mooie ballad, waarna accordeon en pipes in het midtempo-nummer ‘Deep Dark Rosaleen’ overpakken. De afsluiter is een geslaagde popsong, maar met alweer voldoende Ierse accenten in de begeleiding.

Brendan Monaghan maakt mooie Ierse soft-pop met fraaie Keltische accenten, gewoon lekkere, goed in het gehoor liggende muziek met prima zang en een uitstekende begeleiding. Heel aangenaam! (Brambus Records)