Joe Henry, Thrum

Na het schrijven van een flink deel van de songs voor Thrum boekt Joe Henry studiotijd in The United Recording, een studio in Hollywood. Met zijn vaste begeleiders drummer Jay Bellerose, blazer Levon Henry, bassist David Piltch, pianist Patrick Warren en onder de productionele leiding van Ryan Freeland gaat hij aan de slag. Henry wil spontane opnames, dus worden de muzikanten in één ruimte gezet. Elke opname wordt direct door de aanwezigen beluisterd en van commentaar voorzien. Henry noemt dit “our spontaneous, performance-based ethos”. En zo geschied.

De teksten, de verhalen van singer-songwriter Henry staan centraal op Thrum. Alle muzikanten spelen in dienst van het verhaal. In opener ‘Climb’ telt Henry af. Een breekbare stem klinkt in de studio.
“Here lies Billy The Kid. Here lies his gun.” Henry gaat op zoek naar een van de grote verhalen uit het Wilde Westen. Bas, piano en drums ondersteunen spaarzaam. Het is even wennen aan het bijna kale, nieuwe geluid van Henry. Al snel is er naast verbazing vooral bewondering. Kaal is het nieuwe vol!

Thrum is het vijftiende album van de in Charlotte, North Carolina geboren Amerikaan. In 2016 verscheen Shine A Light. Na het produceren van het album Tooth & Nail van de Ierse troubadour Billy Bragg besloten Henry en Bragg op reis te gaan langs de spoorwegstations tussen Chicago en Los Angeles. In wachtruimtes nemen ze nummers op, die pasten bij de omgeving. Dertien covers en heel veel kilometers later ligt er een prachtig eerbetoon aan treinstations.

Het geluid van Thrum is gevonden in de studio van The United Recording. Joe Henry is eerder beschreven als “matig verkopende lieveling van de critici”. Daarnaast is hij wars van herhaling en ziet in elke langspeler een nieuw avontuur. Zijn nummers hebben flarden folk, blues, jazz, rock en country en gaan het experiment niet uit de weg. Thrum is hier het hoorbare bewijs. De luisteraar wordt meegenomen naar de vloer van een jazzclub, zit bij Henry op het podium van een koffiebar en luistert naar het combo begeleiders in een kleine concertzaal.

Thrum is als een bezoek aan een concert van Joe Henry. De plaat is intiem, spontaan en klinkt als een onvergetelijke avond. (Ear Music)