Meteen naar de inhoud

Mark Lotterman, Holland

Na  zijn vierde CD, ‘Year without summer’ (2014) is de singer-songwriter Mark Lotterman toe aan nummer vijf.  Met het interessante project ‘Holland’ heeft Lotterman een honderdtal landgenoten weten te inspireren door zijn muziek om vervolgens een of andere bijdrage te leveren bij één van de negen songs. De resultaten zijn hier te zien en te horen waarop ook de lyrics van de songs zijn te vinden. De moeite zeker waard, deze website. Maar er is ook een expositie van de bijdragen, die bij NL=US  loopt nog tot 3 december (Schilderstraat 5, Rotterdam).  Op 16 en 17 november zijn er concertavonden  in Zaal De Unie (Mauritsweg 34-35, Rotterdam), waarop ook bijdragen zijn te bewonderen. De CD zelf levert ook de nodige verrassingen op, met name in de begeleiding. Bijvoorbeeld direct al in het eerste nummer, dat begint (kort) en eindigt (langer) met een aparte soundscape. En vervolgens in het tweede nummer, waar de begeleiding dwars door de basismuziek van de song heengaat, een bijzonder effect bewerkend. Maar aan de basis staan toch weer de subtiele songs van Lotterman, waarbij opnieuw de vergelijking met het werk van Leonard Cohen evident is. Dezelfde diepe stem, dezelfde diepgang in muziek en teksten. Maar Mark is toch primair zijn eigen zelf, luister naar klasse songs als ‘Lou Reed’, waar tegen het einde een pittige elektrische gitaar komt binnendenderen om met de nodige blazers naar het eind toe te werken (‘We had this conversation about who was here first. Was it God or Superman that created heaven and earth? You said: ‘Mark, I think it’s superman’. I told you you were right. I thought of you my friend, when I heard Lou Reed had died’).  Andere titels zijn ‘Norway’ (mooi strijkersarrangement), ‘Maashaven’, ‘Holland’, ‘The east Of Rotterdam’ en ‘Happy’.

Mark Lotterman is een verrassend goede Nederlandse singer-songwriter. En met ‘Holland’ brengt hij naast prachtige, deels experimentele, muziek ook een apart kunstzinnig project. Ga naar de website en laat je verrassen.

Scroll To Top