Fabrizio Cammarata, Of Shadows

Mainstream Nederland kan weer uitkijken naar een nieuwe Italiaanse muziekbeleving, dacht ik toen ik voor het eerst naar de nieuwe CD Of Shadows van Fabrizio Cammarata geluisterd had. Die gedachte vervaagde langzaam maar zeker naar de achtergrond bij meerdere draaibeurten. Niet dat Of Shadows dat niet waardig zou zijn maar meer omdat de muziek, van de uit Palermo, Sicilië afkomstige Cammarata, daarvoor net even iets complexer overkomt dan je bij een mega mainstream album meestal aantreft.

De opener Long Shadows werd geproduceerd door Dani Castelar (Paolo Nutini & Editors) is meteen al een uitdaging. De daaropvolgende eerste single Come And Leave A Rose en You’ve Been On My Mind slik je bijvoorbeeld ook niet in een keer weg. Ze zijn prachtig en hebben allen Peter Gabriel en Jack Savoretti potentie. Cammarata onderscheidt zich echter door het klein te houden. Dit album bevat meer van dit soort hoogstandjes. Net als je denkt nu breekt hij de tent af, komt een nummer als Lorca’s Roses langs. Lekker loom en back to basic. Het speelse pianospel in I Don’t Belong Here grijp je naar de strot. Het filmische Hold Me Now, Still Night, dat naadloos doorloopt in Say Goodbye ontspant en geeft je een aangenaam luistergevoel.

Of Shadows is geen roots plaat maar wel eentje voor mensen die Nick Drake of een Bert Jansch een warm hart toedragen. Het is middel zware kost die pas verlichting geeft na meerdere luistersessies. (800A Records)