Gill Landry, Love Rides A Dark Horse

Funeral In My Heart van de in 2015 verschenen langspeler Gill Landry is een van de mooiste begrafenisnummers ooit. De Amerikaanse Americana bard Landry zingt op indringende manier over de emoties bij het afscheid nemen van een geliefde. De muzikale carrière van Landry start in The Kitchen Syncopators. Met Woody Pines speelt hij in de straten van New Orleans. In 2004 stapt Landry over naar Old Crow Medecine Show. In deze folkband speelt hij vooral de banjo.

Naast zijn bezigheden voor de groep ontwikkelt hij de vaardigheden om nummers te componeren. Hij maakt The Ballad Of Lawles Soirez en het in eigen beheer uitgebrachte Piety & Desire. Naast The Felice Brothers figureert Jolie Holland op dit album. Met zijn titelloze album uit 2015 kiest hij resoluut voor het solopad. Bij Funeral In My Heart sluiten veel luisteraars Landry in hun hart.

Love Rides A Dark Horse is de release voor 2017. Negen nummers ditmaal. Veel van het werk is geschreven na het opbreken van een relatie. Landry beschrijft het alleen onderweg zijn in liedjes als Denver Girls en Berlin. Een songtitel als Broken Hearts & Things We’ll Never Know spreekt boekdelen. Bij de opnames van de langspeler werkt Landry met Skylar Wilson (toetsen) en Logan Matheny (drums). Ross Holmes (Mumford & Sons) doet mee op viool. Verder ondersteunen Klara Soderberg en Karen Elson vocaal.

Het is gemakkelijk om allerlei referenties te noemen of een recensie te vullen met namen van andere ‘break up’ platen. Beter is de verhalen van Gill Landry te beluisteren en te mijmeren over zijn en eigen ervaringen. Nergens is er herstel, nergens ook maar een flard van geluk. Bird In A Cage verhaalt over een verblijf achter de tralies van een kooi en in The Only Game In Town is er het spel van verliefdheid maar niet het gevoel van de liefde. Na het spel wacht de eenzaamheid.

Afsluiter is The Real Deal Died . Het is het laatste nummer op een soundtrack vol verhalen over ongeluk en eenzaamheid. Op mooie, rustige melodieën beschrijft Landry zijn gevoelens. De haard mag aan, het glas gevuld met glühwein bij de hand en dan gewoon Love Rides A Dark Horse beluisteren, de soundtrack van ongeluk en relatieleed die vraagt om aandacht en luistertijd. (ATO Records)