Toby Keith, The Bus Songs

Sinds 1993 een begrip in Nashville en de wereld van de country-muziek, deze Toby Keith. Hij is nu 56 en heeft 19 studio-CDs, 2 Kerst-CDs en diverse compilatie-CDs op zijn naam gebracht en daarvan in totaal meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht. Daarbij waren er vele ‘hits’ in de Billboard Hot Country Charts, 20 nr1 en nog eens 21 top-10 notities. Hij had in 2003 zijn grootste nr1 hit, ‘Beer For My Horses’, een duet met Willie Nelson. De nieuwe CD is een allegaartje, een soort compilatie met drie bronnen. In de eerste plaats zijn er  twee nieuwe songs, waarmee wordt geopend: ‘Shitty Golfer’ en Wacky Tobaccy’, van dit laatste nummer (het gaat over cannabis) verscheen een video op YouTube waarop Willie Nelson is te zien terwijl hij een stickie rookt. Dan zijn er vijf songs die van eerdere CDs zijn geplukt en ook vijf songs die opnieuw zijn opgenomen, waaronder een schitterende live-opname van ‘Weed with Willie’ – Willie zelf zou het niet beter hebben gedaan. Alle songs op de CD zijn van Toby zelf, waarbij hij hulp kreeg van Scotty Emerick (5 songs), Bobby Pinson (2) en Rivers Rutherford (1). De muziek is goede honky-tonk met uitstapjes naar Caribische ritmes, jazz, soul, folk en alles wat Americana leuk maakt. Toby zingt met een lekkere donkere country-stem en speelt akoestische gitaar. In totaal doen zo’n 46 mensen mee in de begeleiding, hetgeen mede bijdraagt aan het gevarieerde karakter van de CD.

Al met al brengt Toby Keith met ‘The Bus Songs’ een sympathiek mengsel met countrymuziek voor alle liefhebbers van het genre. Leuke CD. (Thirty Tigers).