Harper’s Weekly, Morning Comes

Gustav Johansson zoekt in 2013 een naam voor de groep die hij heeft opgericht. Erik Törner speelt op de staande bas en zingt, Torbjörn Erlands tokkelt op de banjo, Joel Kant drumt, Tobias Sundström zorgt met zijn gitaar voor glijdende melodielijnen, waarbij Johansson zingt, de gitaar pakt of achter de piano kruipt. Hij heeft bovendien genoeg liedjes voor een langspeler liggen.

Harper’s Weekly was een Amerikaans geïllustreerd weekblad, dat veel politiek nieuws en reportages bevatte. Het magazine vulde verder kolommen met literatuur, humor en politieke spotprenten. Johansson had gehoord over het Amerikaanse blad en besloot de naam voor zijn groep te hebben gevonden.

De muziek van het Zweedse Harper´s Weekly is veelzijdig. Americana met veel gezichten, zou een omschrijving kunnen zijn. Tien nummers op Morning Comes en het enig missende ingrediënt van het Amerikaanse blad is de humor. De vijf Zweden spotten niet met de eigen muziek. De teksten verhalen over de twijfels die relaties kunnen opleveren. De pijn en het verdriet worden bezongen. Johansson windt er in nummers als ´I Was Lost´, ´Oh My´, ´Rosie´ en ´Walk In The Rain´ geen doekjes om. De muziek werkt helend, maar het geluk is nog niet zichtbaar. Nieuwe teleurstellingen liggen op de loer.

Is Morning Comes een zwartgallige en in verdriet gedrenkte langspeler? Absoluut niet. Zoals zo vaak levert persoonlijk ongeluk mooie muziek op. ‘Find Out’ heeft een smeulende gitaar in de opening, ‘Lost And Free’ verhaalt over verlies én bevrijding.

In opener ‘Take Me Back’ is Harper’s Weekly onmiddellijk in volle glorie te horen. De banjo in het intro, de stem van Johansson en de groep die de vocalen op sleeptouw neemt. Natuurlijk is er het verlangen om terug te gaan naar een plek van geluk, maar het zingen over het betere verleden vergoedt veel.

Afsluiter ‘I Was Lost’ is een duet met de twee gitaren van Johansson en Sundström. Het is een klein en breekbaar nummer van een fascinerend debuut. Zweden heeft er een competente band bij. (Rootsy Music)