I Won’t Be Home This Christmas

Als de maand December nadert worden de kerst-cds in de winkels weer tevoorschijn gehaald. De eindeloze reeks muziekdragers met de traditionele songs kunnen mij gestolen worden, al zal ik een enkeling om nostalgische redenen wel eens afspelen, vaak ook omdat er soms leuke eigen songs op staan. Maar als er dan een compilatie opduikt als deze, geregisseerd door Peter Holmstedt van Hemifran in samenwerking met Paraply Records, met daarop een 18 tal onbekende songs die zonder uitzondering geïnspireerd zijn door het bekendste Christelijke feest, Kerstmis, veer ik hoopvol op. En het is een CD die beslist de moeite waard is en een aantal prachtige verhalende sfeersongs van artiesten van verschillend pluimage herbergt. Waard om vaak af te spelen. Apart is een Australische bijdrage, het land waar Kerst en sneeuw een niet-bestaande combinatie vormen, waar de zomer op zijn hoogtepunt is: ene Kaurna Cronin brengt ons ‘Pavlova, too’. Heel ingetogen en mooi is Paul Kamm’s ‘Where are You Going Tonight’: Kerst kan een warm feest zijn, maar er is ook grote eenzaamheid, laten we helpen waar nodig. De Zweed Rambling Nicolas Heron verrast met het subtiele ‘Wee Lanterns Of Snow’, Michael Weston King en echtgenote Lou Dalgliesh brengen ook een wonderschoon liedje: “Miracle Mabel’. Texaan Bob Cheevers (de stem als Willie Nelson, remember?) kent de ‘Spirit Of Christmas’, countrylady Fayssoux brengt een rockabilly song : ‘Christmas Ain’t Christmas’, Zweedse verrasingen zijn Mudfish (‘Winter’s Come To Life’), Michael Persson (‘This December Night’) en vooral Citizen K (met Klas Qvist in de hoofdrol) met de titeltrack. Messcherpe vocalen komen van ‘The Refugees’ (Cindy Bullens, Deborah Holland en Wendy Waldman met begeleiding: een rockend ‘This Christmas’).

Samengevat: een uitstekende aanvulling op het Standaard Kerst repertoire met een heerlijke variatie. (Hemifran/Paraply Records).