Enthousiast Josh Ritter optreden

Voorprogramma Anaïs Mitchell wandelt na iets meer dan dertig minuten van het podium. De singer-songwriter speelt nummers van de vijf albums die ze heeft gemaakt. Mitchell debuteert in 2002 met The Song They Sang … When Rome Fell. De langspeler XOA is het laatste wapenfeit van de Amerikaanse. Ze begeleidt zichzelf op gitaar en zingt met de nodige overtuiging haar balladerock. De grote zaal van Paradiso loopt intussen vol en Mitchell krijgt na een half uur een vriendelijk applaus van de bezoekers die wachten op Josh Ritter. Na vijfendertig minuten is de zaal de zangeres vergeten.

Anaïs Mitchell

De muzikanten van The Royal City Band openen voor Josh Ritter die het podium na een kleine halve minuut op stuitert. De Amerikaan heeft er overduidelijk zin in. Het nummer ‘Feels Like Lighting’ krijgt een uptempo uitvoering. Het nummer staat op het 2017 album Gathering. De fans krijgen vanaf het eerste nummer emotionele Amerikaanse rockmuziek, een brede lach en een flink portie energie. Voeg daarbij wat adrenaline, een goed humeur en een prima band en de avond kan niet stuk. Het Amerikaanse enthousiasme is natuurlijk wat geforceerd, maar klinkt gemeend. “It is an amazing evening,” weet Ritter na de uitvoering van het eerste nummer. Op YouTube zijn filmpjes te vinden waar Ritter bij instore optredens met drie bezoekers dezelfde zinnen zegt!

Ritter debuteert in 1999 met het in eigen beheer uitgebrachte album Josh Ritter. Gathering van 2017 is zijn negende langspeler. Daarnaast is er een bijna eindeloze rij singels, EP’s en live albums. De vier muzikanten van The Royal City Band begeleiden hem al jaren. De formatie is een perfect musicerende machine. Bassist Zach Hickman switcht gemakkelijk van staande bas naar basgitaar. Hij lijkt ter plekke te bedenken op welk instrument hij het nummer zal spelen. Gitarist Josh Kaufman speelde eerder een nummer mee bij Anaïs Mitchell, maar voelt zich zichtbaar beter thuis bij de Americana rock van Ritter. Drummer Ray Rizzo en toetsenist Sam Kassirer doen hun werk naar behoren.


In Paradiso is duidelijk waar de bezoekers voor zijn gekomen. Het enthousiasme van Ritter is groot. Het is alsof de inwoner van New York voor het eerst in een goed gevulde zaal staat. Hij blijft zich verbazen over “the magical evening” en stopt op de bühne een fiks portie emotie in de uitvoering van zijn composities. De Amerikaan gaat niet voor goedkope effecten, maar hij vult met een lach en een traan zijn liedjes.

De band speelt de song ‘Kathleen’ akoestisch en de vijf muzikanten kruipen bij elkaar achter één microfoon. Het is zo’n moment waarbij vroeger de aanstekers de lucht in gingen. Nu zijn er in de zaal wat mensen die het mobieltje boven het hoofd houden.

Afsluiter ‘Getting Ready To Get Down’ zet de zaal voor de zoveelste keer in beweging. De fans zingen het nummer mee en de glimlach van Ritter reikt van oor tot oor. “Amazing, magical,” roept hij. Ook in dit nummer schakelt The Royal City Band van elektrisch versterkt naar akoestisch. De groep musiceert met groot gemak naar een fraai slot van een geslaagde avond.


Drie nummers als toegiften. ‘Girl In The War’ is het laatste nummer. Ritter speelt het nummer solo. Het is een van de kritische en meest emotionele nummers van de singer-songwriter. Tijdens het refrein stapt hij weg van de microfoon en zingt de boodschap de zaal in. Niet alleen de soldaten gaan naar het front. De mensen van het thuisfront zijn ook slachtoffers van de strijd tussen naties. Het is een moment om even te slikken.

Ritter kan het daarna niet laten en bedankt het publiek twee keer, drie keer en dan nogmaals voor “an amazing night”. Het klinkt opnieuw een tikje geforceerd. Zo “amazing” was het niet. Josh Ritter is een enthousiaste, gedegen performer, Volgens hem is de avond “magical and special” en dat geeft hij de fans graag mee.