Bob Bradshaw, American Echoes

Een meer dan voortreffelijke singer-songwriter, de geboren Ier Bob Bradshaw, die  inmiddels zo’n 15 jaar in Boston, Massachusetts, USA resideert. Dat muziek maken door hem serieus wordt genomen bewijst het feit dat hij – vele jaren ouder dan zijn klasgenoten ­– afstudeerde in 2009 aan het beroemde Berklee College of Music (in Boston). Als inspiratiebronnen noemt hij de Americana-giganten Guy Clark, Townes van Zandt, John Hiatt, Steve Earle en John Prine. Luisterend naar het nummer ‘Workin’ on my protest song’ van de prachtige nieuwe CD wil ik Paul Simon toevoegen aan dit rijtje. Bij gelegenheid van zijn vorige CD, ‘Whatever You Wanted’ (2015) schreef ik: ‘Bradshaw  brengt enorm veel variatie op zijn nieuwe CD. Een kruisbestuiving van pop, rock, country, soul en noem maar op! Prima CD, goede songs, prima stem, puike begeleiding!’ En ik ben van mening dat hij op deze ‘American Echoes’ alleen nog maar beter is geworden. Bob trakteert op een dozijn prima songs, waarbij hij weer alle invalshoeken van de Americana de revue laat passeren.  Belangrijk in de begeleiding is gitarist (elektrisch) Andrew Stern, daarnaast is er James Rohr op allerlei toetsen en accordeon (en zang) en uiteraard meer gitaren, bas en drums/percussie. Incidenteel horen we fiddle (Chad Manning!!), lap steel, glockenspiel, en banjo. In zijn teksten put Bob – zoals zovele van zijn collega’s uit zijn eigen ervaringen met gebeurtenissen en ontmoetingen met anderen. Het barleven komt aan de orde in o.m. ‘Exotic Dancers Wanted’ en ‘Meet Me’ (at the bar you like across the westside on eleventh). Leuk is zijn subtiele ode aan ‘Old soldiers never die’: ‘Old soldiers never die, they fade away. It’s written in their DNA, no need to ask me why old soldiers never die’, lekker opgeluisterd door fiddle en banjo. Prachtige CD, deze zevende van Bradshaw. Ga luisteren en laat je betoveren door deze prima liedjes-schrijver. Great CD, this seventh by Bob Bradshaw. Take a listen and let him enchant you with his great songs and stories. (Fluke Records)