Steve Winwood, Winwood Greatest Hits Live

De goede man moet nog 70 worden en hij kijkt terug op een carrière van 53 jaar. Vanaf zijn zestiende had Steve Winwood al hits met de Spencer Davis Group. Verder maakte hij deel uit van Blind Faith en Traffic en had hij een prachtige solocarrière. Onlangs verscheen het dubbelalbum “Winwood Greatest Hits Live”. De titel dekt naar mijn mening niet geheel de lading, want het zijn niet allemaal hits die we hier horen. Wel zijn het live uitgevoerde versies van de interessantste nummers, die Steve Winwood in al die jaren heeft gespeeld.

We horen 23 live opgenomen nummers, waarin alle aspecten van zijn muzikale loopbaan aan bod komen. Van de Spencer Davis Group tot en met zijn solowerk. Het geheel komt uit het eigen archief. Aangezien ik het geheel digitaal aangeboden heb gekregen ontbreekt helaas de informatie waar en wanneer de betreffende nummers zijn opgenomen. Enig speurwerk op internet was nodig en daaruit leerde ik dat er opnamen bij zitten uit de tachtiger en negentiger jaren en ook recenter opgenomen werk. Maar dat is dan ook eigenlijk het enige punt van kritiek dat ik heb. Verder is het volop genieten met dit dubbelalbum . Mooi is vooral dat Winwood geen enkel nummer kopieert, maar er geheel eigen versies van maakt. Bijzonder mooi vind ik zelf het akoestische werk, zoals “Back In The High Life Again”, waarin hij op mandoline horen is. Mijn favoriete nummers zijn “John Barleycorn” en “Dear Mr. Fantasy”, beiden uit zijn periode bij Traffic.