Blue Rose Code, The Water Of Leith

Singer-songwriter Ross Wilson maakt muziek onder de naam Blue Rose Code. De Schot maakt alt-folk, ofwel folkmuziek in een modern 2017 jasje. En toch zegt Wilson vooral beïnvloed te zijn door Van Morrison en John Martyn. Grote namen in de Britse muziek maar muzikanten op leeftijd.

Blue Rose Code loopt al wat jaren mee. Naast albums als North Ten (2013) en The Ballads Of Peckham Rye (2014) brengt hij af en toe concerten op vinyl of als download uit. Duidelijk is dat Wilson zijn muziek bij de mensen wil brengen. Miles Davis, Jackson Browne, John Coltrane, The Blue Nile, Pentangle, Keith Jarrett, Deacon Blue, Tom Waits, Pink Floyd, Counting Crows, Blind Melon zijn namen die Wilson in interviews noemt. Op The Water Of Leith zijn al deze namen, verborgen in nummers,  te vinden. The Water Of Leith is de langspeler voor 2017. Opnieuw valt op dat veel invloeden hoorbaar zijn en het uiteindelijke resultaat origineel klinkt.

Het nieuwe album telt twaalf nummers. ‘Over The Fields (for John)’ opent op piano. Geholpen door wat strijkers besluit Wilson dit loflied voor een vriend. ‘Bluebell’ volgt en er is een volledig combo hoorbaar. Een voorzichtig spelende ritmesectie legt het warme tapijt voor de met een wat schurende stem gezongen teksten.

‘The Ballads Of Peckham Rye’ was gevuld met gasten. Danny Thompson, Karine Polwart, John Wetton, Aidan O’Rourke and Kathryn Williams deden mee. Het album kreeg een nominatie voor de prestigieuze Album van Het Jaar in Schotland. Voor The Water Of Leith heeft Wilson opnieuw wat mensen uitgenodigd. Kathleen MacInnes en Julie Fowlis hebben een vocaal aandeel, maar daar blijft het bij. Wilson heeft met dit album een persoonlijker release willen maken.

In ‘Passing Places’ neemt hij de luisteraar mee naar het platteland van Schotland. De muziek klinkt weids en riekt naar natuur. ‘Sandaig’ wordt door Kathleen MacInnes in Schots dialect geopend. De woorden zijn onverstaanbaar, maar de klanken zijn prachtig.

Duidelijk is dat deze muziek Brits is en mogelijk niet zo gemakkelijk de oversteek naar het vasteland van Europa maakt. Voor een bezoek aan Schotland is The Water Of Leith een mooie opstap. Zelden een plaat gehoord die zo Schots klinkt en toch prima te beluisteren blijft in de Nederlandse huiskamer. (Navigator Records)