Rod Picott, Out Past The Wires

Rod Picott behoeft geen introductie meer bij de regelmatige bezoeker van deze kroeg. Zijn nieuwe CD heet Out Past The Wires, en bevat maar liefst twee glinsterende schijfjes waarop elf nummers staan. De CD werd produceert door Neilson Hubbard. Picott dook met Nashville’s meest vooraanstaande studiomuzikanten de studio in. Picott werkte samen met Will Kimbrough (gitaren), Lex Price (bas), Evan Hutchings (drums), Kris Donegan (gitaren), David Henry (strijker instrumenten). Vreemd genoeg moest er een kickstarter project aan te pas komen om deze plaat mogelijk te maken.

Al luisterend naar Out Past The Wires hoef je geen schokkende muzikale veranderingen te verwachten. Picott is en blijft een liedjessmid die put uit verhalen en observaties uit het dagelijkse leven. Hij legt je deze voor in altijd begrijpbare poëtische taal. Nagenoeg gelijktijdig is er overigens ook boekje verschenen met de titel, God in His Slippers. Kortom Picott timmert aan de weg.

Opvallende tracks op disc een zijn Better Than I Did, Take Home Pay, One The Way Down en A Better Man. Het zijn de meest uptempo nummers die lekker in het gehoor liggen. Lekkere uitgebalanceerde countryrock nummers die Picott, als geen ander, ook zonder band kan laten klinken. Op disc twee val ik persoonlijk weer voor de wat meer gedreven nummers als Hard Luck Baby en Store Bought. Eerlijkheid gebied te zeggen dat Picott mijn aandacht in de volle lengte niet kon vasthouden. Neem mij niet kwalijk hoor maar de zit is dan ook bijna een uur en twintig minuten.

Out Past The Wires is inderdaad Picott’s meest ambitieuze album in zijn zeventienjarige carrière. In een tijd van verminderde aandacht voor echte muziek en eerlijke teksten veelal ontbreekt is het een moedig gemaakte geluidsdrager. De tijd nemen om te luisteren en Rod Picott vooral het komende jaar live aan het werk zien, is het advies. (Welding Records)