Dick van Altena, Singer & Songs

Een nationaal instituut, deze Dick van Altena. Inmiddels 60 jaar oud kan hij al terugkijken op een succesvolle carrière als zanger en songwriter. Het begon allemaal met een LP van Kris Kristofferson, waardoor hij zo werd gegrepen en geïnspireerd dat hij een groot aantal liedjes schreef. Een aantal artiesten heeft liedjes van hem opgenomen, waaronder Henk Wijngaard en Toni Willé (Pussycat). Zelf was hij van 1977 tot 2005 de frontman van de countrygroep Major Dundee. Onlangs (7 oktober 2017) werd hij geridderd in de orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten in de muziek. ‘Singer & Songs’ is het 31e (!!!) album van Dick en de twaalf songs erop zijn alle van zijn hand. Alleen bij de single ‘If I Could Change The World With A Song’ was er een samenwerking met de Amerikaan Billy Yates, die op het nummer ook meezingt. De songs zijn mooi, subtiel en easy-listening. Luister maar naar ‘Near’, overigens een voortreffelijk duet met zangeres Hilde Vos, een nummer dat verwantschap heeft met ‘For The Good Times’ van Kristofferson en door onze andere nationale trots, fiddler Joost van Es, hemels klinkt : ‘When you’re near, I can’t believe you’re mine alone. And I pray that’s the way it’s gonna stay. Cause being here with you is like a dream come true, when you’re near love is never far away’. Lief, maar aangenaam, ik luister er graag naar. In de begeleiding is er naast Van Es ruimte voor Pattrick van Gerven op gitaren, dobro en mandoline, Johan Jansen op pedal steel, Hans Vrolijk op orgel, Ron Liberton op keyboard en Jan Gerrits op percussie en harmonica (en harmony vocals). Dick zelf zingt met een heerlijk donkere stem en speelt akoestische gitaar, basgitaar, banjo, ukulele, percussie, elektrische ritmegitaar en keyboard.

Heerlijke Nedercountry van een man die zijn sporen heeft verdiend in dat muziekgenre. Geen onvertogen toon, alle songs zijn aangenaam en fijntjes. (Interlokaal 117).