Elles Bailey, Wildfire

Elles Bailey is een blueszangeres uit het Engelse Bristol. Zij maakte tot dusverre twee Ep’s, die door de radiozender BBC werden opgepikt. Op vakantie in Nashville dook Elles de befaamde Blackbird Studios in om wat dingetjes uit te proberen. Dat pakte zo goed uit dat er genoeg materiaal was voor haar eerste echte CD. Achter de knoppen zat producer Brad Nowell en die kende wel een aantal vermaarde studiomuzikanten zoals Brent Mason (gitaar), Mike Brignardello (bas), Wes Little (drums) en Bobby Wood (toetsen), die bereid waren een portie mee te spelen. De opgenomen tapes werden door Bailey in Engeland afgemaakt met behulp van gitarist Joe Wilkins en organist Jonny Henderson.

De nieuwe CD opent met gruizig slide gitaarwerk en dan valt de opvallende stem van Elles in. Haar stem is bijzonder, omdat deze op 3 jarige leeftijd als gevolg van een longontsteking is aangetast. De opening track (Wildfire) valt mij zwaar op de maag. Bluesrock waarvoor ik nogal allergisch voor ben. Datzelfde geldt ook voor de volgende song Same Flame. Met What If I (een mooie soul ballade) wordt het voor mij interessanter. Barrell Of Your Gun valt op door de prachtige twangende gitaren van Joe Wikins en Brent Mason. Elles Bailey schreef alle nummers zelf (vaak met anderen) op Shake It Off na. Deze song, bekend van Taylor Swift wordt op een overtuigende manier gecoverd. Dan blijkt dat Elles veel met haar stem kan en dat klinkt mooi in combinatie met het voortreffelijke gitaarspel van Chris Leuzinger en Brent Mason. Shackles Of Love is een lekker stompertje. Howlin’ Wolf is een eerbetoon aan de befaamde Chess bluesmuzikanten als Howlin’Wolf, Muddy Waters, Little Walter en Willie Dixon. Girl Who Owned The Blues is een mooie ode aan blues shouter Janis Joplin. De bonus track Time’s A Healer is vreemd genoeg de mooiste song. Een akoestisch liedje vol liefdespijn.

Checkout haar speeldata in NL

  • 15 december Drachten – Iduna
  • 16 december Den Bosch – WII
  • 17 december Amsterdam – Q-Factory (middagconcert, Sunday Sessions)