JW Roy & The Royal Family, A Room Full Of Strangers

Voor de liefhebbers van goede singer-songwriters is JW Roy een vaste waarde. Zijn solo-carrière begon in 1997 met ‘Round Here’, waarna ‘Deeper Shades’, ‘Keep It Coming’ en vooral ‘Kitchen Table Blues’ in de verzamelingen van vele muziek minnende landgenoten terecht kwamen. Vanaf 2005 zingt Jan Willem in het Brabants, met als startpunt het fenomenale ‘Laagstraat 443’ (2005), hij treedt een tijdje op met gigant Guur Meeuwis in diens ‘Groots met een zachte G’ gebeuren. Toen kwamen de Engelstalige CD’s terug, met het prachtige Americana-project (Cd/boek) ‘Dry Goods & Groceries’ (2015) als start. En nu is er op het eigen Royal Family Records zijn volgende meesterproef te genieten. En een meesterproef is het, dit ‘A Room Full Of Strangers’. Het is te horen dat zijn band, ‘The Royal Family’, bestaande uit Roel Spanjers (keyboards), Cok van Vuuren (gitaar), Judith Renkema (bas) en Rob Wijtman (drums), al drie jaar met hem samenspeelt. De CD is een ode aan de Americana, met uiteraard Roy-accenten. Mooie ballades en pittige rockers wisselen elkaar op heerlijke wijze af, Joost van Es (fiddle) speelt af en toe mee en brengt daarmee een lekker country-element in. Niet zo lang geleden overleed vader Wim, het levert twee prachtige herdenkingen op, het met broer Jeroen Roy gebrachte ‘Broke Brothers’ en de prachtige afsluiter ‘The Big Chief’, een subtiele ballad met fiddle en – vooral – piano in de hoofdrol. ‘Kind Of Blue’ (ja, dat is een titel van – wellicht het allermooiste – album van Miles Davis en er wordt in de tekst aan herinnerd), gezongen met Michael Prins, is een soulvolle ballad, net als het door Spanjers geschreven ‘All Of My Dreams’. ‘Riddle Of The Sands’, met prachtige inbreng van Tangerine, is bluesy. Maar het mooiste nummer, althans naar mijn bescheiden mening, is ‘Keep It Simple’, waarin Roy lekker huppelend met heerlijke vocale steun van Lea Kliphuis terugkeert naar zijn geboortedorp (in Brabant, uiteraard). De cover van Townes’ ‘To Live Is To Fly’ had daarentegen van mij niet gehoeven, al doet JW het voorbeeldig…maar al zo vaak gecoverd…

Lieve lezers, het spijt me echt, de beurs moet worden getrokken voor dit topproduct van eigen bodem. JW Roy is supervorm, genieten van begin tot eind! Doen!!! (Royal Family Records).