Ricky Koole, With Ocobar

Ocobar is een interessant Nederlands trio. Cok van Vuren en de broers Rob en Bart Wijtman speelden jaren geleden wekelijks in Holland Sport, het programma van Wilfried de Jong. Ze deden met De Jong tournees met de voorstellingen Man & Fiets en Non Stop New York. Ocobar is een groep die kan rocken, het zijn drie muzikanten die precies weten waar ze een rafelrandje in een nummer stoppen. De muziek van Ocobar transpireert, leeft en ademt. Een samenwerking tussen Ricky Koole en Ocobar zou alleen maar winnaars opleveren. Toch?

Ricky Koole trekt al een tijdje langs de theaters met het programma Me & Tennessee. Ze speelt met Ocobar nummers die door muzikanten uit die contreien zijn geschreven. Op Ricky Koole With Ocobar zijn composities van Steve Earle, Sam Cooke, Marshall Wilborn, Johnny Cash, Dan Penn, Willy Nelson en Kris Kristofferson te horen. Daarnaast staan er een aantal eigen nummers op de langspeler.

Dertien nummers in totaal. Koole heeft met de covers vooral voor bekende nummers gekozen. Deze keuze is niet bepaald gedurfd. De liedjes passen in alle gevallen overigens voortreffelijk bij de stem van de zangeres. En daarmee is ook het grootste punt van kritiek aangesneden. Koole zingt puur en mooi, maar dan ook vooral … puur en mooi. De nummers passen zo perfect bij haar stem. Zoveel perfectie leidt niet in alle gevallen tot spannende muziek. ‘For The Good Times’ van Kristofferson is een mooie ballade, ‘Wide Open Road’ van Cash is een uptempo liedje waarbij op het podium nog enige opwinding te zien zou kunnen zijn. ‘My Old Friend The Blues’, een nummer van Steve Earle, komt om dezelfde reden maar gedeeltelijk tot leven. Ocobar speelt ingetogen en Koole zingt mooi. Tsja. Aan ‘Crazy’ van Willie Nelson ontbreekt net dat beetje gekte, dat het nummer memorabel zou maken.

Ricky Koole With Ocobar is een vaardig gemaakte release met mooie opnames en een gebrek aan rafelrandjes. Met hier en daar een foutje zou deze plaat veel beter en spannender zijn geworden. (Coolhouse Records)