Nordgarden, Changes

Terje Nordgarden is een muzikant uit Noorwegen die al meer dan 15 jaar muziek maakt.  Al op 14 jarige leeftijd begint Terje liedjes te schrijven, nadat hij een wervelend optreden van Bruce Springsteen heeft gezien.  Nordgarden’s debuut (2003) werd  in Sicilië opgenomen. Hij heeft daar 4 jaar gewoond. Changes schijnt inmiddels Nordgarden’s  zevende schijf te zijn. Het is een album dat hij live in de studio wilde opnemen. Terje kreeg daarbij hulp van uitstekende muzikanten uit Noorwegen zoals de violiste Lisa Voldal (Sivert Hoyem) en enkele leden van het experimentele collectief Jaga Jazzist.

Nordgarden schreef alle nummers zelf, waaronder twee met Claudia Scott en twee met de Zweedse zangeres Johanna Demker. De liedjes klinken erg toegankelijk en zijn vaak aangekleed met fraaie blaaspartijen en liefelijke koortjes. Qua sfeer doet de muziek mij denken aan Van Morrison en Father John Misty. Mooie soulvolle arrangementen in diverse genres als country, blues, soul en pop. Vooral de eerste 4 tracks vind ik geweldige liedjes. Terje heeft geen bijzondere stem, maar door de mooie aankleding van de songs is dat niet erg. Side Of The Road is een heerlijke catchy klinkende blue-eyed soulsong. Wide Open Spaces is een mooie pianosong met een rijke melodie.  Aan het einde van de schijf maakt Nordgarden nog een zijstapje met New Orleans achtige jazz in Don’t Need Nobody. Terje Nordgarden sluit het album af met een rustige countrysong. Een levenslied dat hij eindigt met : Come On, Come In, Come Along.