The Young’uns, Strangers

De vocal harmony Group The Young’uns, bestaande uit Sean Cooney, David Eagle en Michael Hughes, ofwel ‘The Young’uns’, komt uit Stockton-on-Tees, een gebied in het noordoosten van Engeland. Hun specialiteit is close harmony singing, vaak a cappella (wisten jullie dat de letterlijke betekenis hiervan ‘op de manier van de kerk’ is?), soms met begeleiding. Als jullie bekend zijn met het werk van de diepbetreurde Canadese folksinger Stan Rogers, dan is diens bekende ‘Northwest Passage’, a cappella gezongen en o, zo mooi een prachtig ijkpunt. De songs zonder begeleiding (zes van de in totaal 10 op deze nieuwe CD) wedijveren met dit juweel van Rogers. In de overige vier songs horen we piano, gitaar, cello, fiddle, harp, strings en accordeon, aanvullende zang is er van o.m. de ‘Aldeburgh Young Musicians’. In 2012 schreef ik bij de bespreking van hun tweede CD’, ‘When our grandfathers said no’: The Young’uns brengen met deze CD een aangenaam prettige aparte folk-CD met verbluffend mooie zangpartijen. Ik heb er met stijgend genoegen naar geluisterd. Prachtig gezongen, een leuke repertoirekeuze. Verrassing, voor de folkfans die eens wat anders willen! In tegenstelling tot de vorige CD met veel traditionals staan er nu naast verhalende songs over gebeurtenissen in het verleden (ww1, Spaanse burgeroorlog) recent geschreven songs op die verhalen van bijzondere gebeurtenissen zoals  het dappere ingrijpen van enkele passagiers bij de terroristische aanval in de Thalys van Amsterdam naar Parijs op 21 augustus 2015 (‘Carriage 12’) en de zwemtocht van 8 km over de Aegeïsche Zee vanuit Syrië door Hesham Modamani nadat zijn broer was ‘verdwenen’ in Syrië (‘Dark Water’), ook in de zomer van 2015.

Maatschappelijke betrokkenheid is dit trio niet vreemd, hun teksten spreken boekdelen. Heel bijzonder en heel mooi gezongen! (Independent)