Jesse Terry, Stargazer

Een singer-songwriter uit New England, het Noordoosten van de USA. ‘Stargazer’ is zijn vierde volledige CD sinds 2009 (ergens onderweg was er ook een EPtje, ‘The Calm And The Storm’. Wat direct opvalt bij het beluisteren van het eerste nummer op de nieuwe CD, tevens de titeltrack, is de rijke instrumentatie met ruimte voor stringkwartet (2x viool, cello, viola) en lap steel gitaar. Verantwoordelijk voor de rijke sound zijn producer/multi-instrumentalist Josh Kaler en de bedenker van de string-arrangementen (te horen op meerdere songs) Danny Mitchell (ook te horen op piano, orgel, keyboards en vocals). Soms doet de muziek je denken aan de Beatles in hun Hey Jude periode, luister bijvoorbeeld naar het prachtige ‘Kaleidoscope’. Volgens eigen zeggen schrijft Terry zijn  eigen ellende van zich af en laat hij ons weten hoe hij een ander mens is geworden. Hij had een turbulente jeugd waarin hij vaak van huis liep en daardoor in hervormingstehuizen terecht kwam. Op zijn 18e bevond hij zich – toen hij wakker werd –  in een ziekenhuis, temidden van allerlei aan hem verbonden apparaten en toen werd het voor hem tijd om de knop om te draaien en hij hervond zichzelf. Dat was dus meer dan genoeg materiaal om te verwerken in zijn songs. Behalve ‘Kaleidoscope’ zijn ‘Runaway Town’(een ode aan het ‘nieuwe’ Nashville, Springsteen lijkt hier een inspirator te zijn), de autobiografische ballad ‘Trouble In My Head’ en een lief wiegelied voor Amsterdam prachtig: ‘Dear Amsterdam’.

Jesse Terry brengt poppy singer-songwriter stuff. Hij doet mij sterk denken aan een andere Amerikaan die diep is gegaan en is herrezen: Michael McDermott. (Jackson Beach Records).