Bazen in de kelder!

The Americans, Paradiso. 10 november 2017: Bezoekers in de kleine kelder van Paradiso bespreken de agenda van de komende weken. Het regent namen en data. De voertaal op de betonnen vloer is in veel gevallen Engels. Het podium voor in de zaal oogt eenvoudig. Gitaren, een drumstel en een klein orgel. Gitarist Zac Sokolow stemt zijn gitaren en kijkt af en toe naar de vollopende concertvloer. Boven in de grote zaal rondt Spoon een opgewekt optreden af. Vooral de dreunende ritmesectie is te horen. The Americans laten de bezoekers even wachten. Patrick Ferris, Jake Faulkner en Zac Sokolow zitten op een bank naast het podium en luisteren naar ‘Hot Thoughts’ en ‘Rent I Pay’ vanuit de zaal boven de kelder.

The Americans is een Amerikaans trio. Voor tournees neemt het drietal een drummer mee. Jack White zag de groep ooit spelen en was onder de indruk. Hij hoorde een groep met jeugdig elan en precies het juiste shot rock ‘n’ roll. Regisseur Robert Redford wilde een serie maken over het ontstaan van de Amerikaanse rootsmuziek van de vroege vorige eeuw en T Bone Burnett en Jack White kwamen beide met The Americans op de proppen. Er zijn slechtere visitekaartjes.

In Paradiso zijn in de grote zaal de lichten aangegaan. Zanger, gitarist Patrick Ferris legt een setlist op het beton, stemt zijn gitaar en wandelt nog even naar zijn kompanen aan de zijkant, The Americans betreden voor het eerst een podium in Amsterdam. Geen planken, geen verhoging, gewoon op beton en op gelijke hoogte met de bezoekers. De mensen in de voorste rij kunnen de groepsleden aanraken.

The Americans

De groep opent met ‘State Line’. Vanaf de eerste seconden pompt de groep rockmuziek de kelder in. Achterin de zaal zijn een aantal mensen nog steeds met de agenda’s bezig, voorin de zaal wordt er genoten en worden er stapjes gezet in de richting van een rock ‘n’ roll dans. ‘Nevada’ volgt en is tevens het openingsnummer van het eerder dit jaar verschenen album I’ll Be Yours. In het applaus telt Ferris af voor ‘Harbour Line’. Het is alsof de groep een strijd aangaat om de aandacht van alle aanwezigen. En dit gevecht wil winnen.

In de muziek van The Americans zijn meer dan voldoende invloeden te horen. Het orgel van Creedence Clearwater Revival is te horen in ‘Nevada’, voor ‘Stowaway’ is intensief geluisterd naar ‘Can’t You Here Me Knocking’ van The Rolling Stones. Luisteren naar The Americans is af en toe ook het mogen invullen van een goede muziekquiz.

The Americans

In de strijd om de aandacht verliest de groep bij een verhalend nummer als ‘Isabella’. Vanachter uit de kelder is het gebabbel te horen. The Americans schakelen twee tandjes bij met het titelnummer van de langspeler I’ll Be Yours, ‘Stowaway’ en ‘Right Stuff’. Bekwaam musicerend en met muziek die recht in het gezicht van de luisteraar slaat. Hard, oprecht en scherp. The Americans zijn de bazen in de kelder.

Ferris bedankt het publiek en zet toegift ‘Roosevelt’ in. Bassist Jake Faulkner gaat pogoënd voor in een wilde dans en Zac Sokolow trekt de felste akkoorden uit zijn perfect gestemde gitaar. The Americans zijn op weg naar grotere zalen.