Tokyo Rosenthal, This Minstrel Life

Tokyo Rosenthal is al ruim 30 bezig in de muziek, zijn muziek is Americana, met aandacht voor bluegrass, folk, country, pop en rock. Sinds 2009 heb ik voor RealRootsCafe vier CD’s van de man mogen bespreken, keurig netjes steeds in de oneven jaren. Dus na 2009, 11, 13 en 15 is er nu de CD van 2017. Op de nieuwe CD staan 10 songs, zes ervan studio-opnamen en vier live gebrachte songs, waaronder de enige cover ‘Mama Tried’ van Merle Haggard. Rosenthal is een meer dan capabele songwriter die zijn nummers met de nodige variatie brengt. Ook op de nieuweling is er van alles te genieten. In de eerste zes nummers, de studio-opnames (opgenomen in Chapel Hill, North Carolina) horen we naast Tokyo (gitaren, piano, vocalen) bas, drums, percussie, cajon, fluit, accordeon, mandoline, fiddle en dobro. Een verrassend nummer is ‘Now I believe there’s a devil’, dat met zijn dobro en accordeon klinkt als een Tom Russell bordersong, deels gezongen in het Spaans, ook ‘The Immigrant Revisited’ is zo’n song. Live is er behalve “Mama Tried’ van mei 2015 (met het bluegrass-trio ‘The Sap Boilers’) ook het tijdens SXSW in 2012 opgenomen ‘There Is No Perfect Love’ (met mandoline-speler Charlie Chamberlain).

Mede dankzij de leuke live-opnames is de nieuwe Rosenthal weer een zeer aangenaam en gevarieerd werkstuk, waar het speelplezier van afdruipt. Ik vraag mij af of de man ooit een kans krijgt in ons land (bij mijn weten is hij hier nog niet geweest). Ik ben er bij! (Rock And Sock Records).