Justin Townes Earle, Kids In The Street

Zijn kindertijd, jeugd en adolescentie van Justin Townes Earle gingen  bepaald niet over rozen. Te begrijpen met Steve Earle als een rock ‘n’ rollende vader. De Amerikaanse singer-songwriter  besteedde  er een  songcyclus aan, verdeelt over twee albums Single Mothers uit 2014 en Absent Farthers uit 2015, waarmee hij eindelijk als ruime dertiger een streep zette onder die turbulente tijd. Dat het gelukt is afstand te nemen, is af te horen aan zijn zevende album Kids in the street, dat heel wat lichter klinkt dan beide voorgangers en een vitale poging is om diverse Amerikaanse muziekstijlen te verenigen tot een uitgebalanceerd geheel. JTE laat zich op Kids in the street beluisteren als opgeruimde rocker en (oh ironie) als nostalgische balladeer. Het album opent met het lekker dansbare countryrock nummer Champagne Corolla. Maybe a moment is een onweerstaanbaar fijne country popsong; eentje met hit potentie, nog eens versterkt door een heel basic opgenomen videoclip, waarmee het liedje in de VS ongetwijfeld de aandacht heeft getrokken. What’s she crying for biedt traditionele country en 15-25 brengt ons dankzij (vooral) het gebruik van de vibrafoon bij de jazzy rhythm en blues van New Orleans. In het titelnummer bezorgt weemoed naar het vroegere- en twijfel over het hedendaagse gebeuren in Nashville me kippenvel. Zoals ouderwetse country swing het ritme bepaalt in Fadet Valentine, zo gaat dat eveneens toe in de met dixieland-doorspekte muzikale omlijsting van What’s going wrong. Short hair woman is bluesy getint en in het verlengde daarvan is er akoestische Mississippi-country blues in het bewerkte Same old stagolee en in If i was the devil. In de laatste twee songs Trouble is en in There go a fool  brengt JTE een sterk gevoel voor deep soul over het voetlicht, wat min of meer  voor vrijwel elke liedje opgaat.

Een dozijn songs vanuit het hart gemaakt,  ontspannen en met warmte gezongen en prima uitgevoerd door JTE en zijn begeleiders. Een goed gelukt eclectisch album, dat bovendien uitstekend geproduceerd is . (New West Records)